Ränderna går inte ur

Ränderna går ibland som bekant inte ur. Det spelar ingen roll vilken respektfull yta man försöker dölja sig under, faktum är faktum. Sanningen har en nästan otäck förmåga att alltid komma i dagern till sist. Det är det faktumet som nu har drabbat vänsterpartiet. Deras historia, deras ställningstaganden och deras oförmåga att klippa banden till det gamla kommer nu fram i öppen dager.

Den åttonde juni, lägg det datumet på minnet eftersom det är ett skammens datum. Det var då Europaparlamentet röstade igenom en resolution där den alltmer auktoritära utvecklingen vi ser i Venezuela fördömdes. Regimen pressade av ökande inflation och sjunkande BNP, tar nu till alltmer desperata knep för att kunna behålla makten. Brott mot de mänskliga rättigheterna (Amnesty) och allt mindre demokratiska rättigheter är några av de knep regimen omger sig med.

I omröstningen var det en grupps röster som saknades, vänstergruppen i parlamentet lade helt enkelt ner sina röster. I denna grupp hittar vi alltså vänsterpartiet (Expressen; Archive) som alltså hellre valde att lägga ner sin röst än att markera mot antidemokratiska strömningar. Vänsterpartiet kallar sig ”demokratiskt” men när man skrapa på ytan är det alltså antidemokratiska krafter man stödjer. Ett mysterium som återstår för Jonas Sjöstedt och alla andra inom partiledningen att förklara.

European Parlament BrysselI det här rummet utspelades dramat i vänsterkretsarna under onsdagen. Det var då man la ner rösterna hellre än att kritisera regimen i Venezuela för dess alltmer diktatoriska åtgärder och envåldshärskartendenser. Vänsterpartiet som ingår i gruppen har därmed fullbordat en stolt tradition som har följt partiet från första dagen – stödet för vänsterdiktaturer Foto: Wikimedia Commons

Det här fenomenet upprepar ju sig dessutom igen och igen så det finns all anledning att granska partiet. Det började med  Kirunasvenskarna (Forum För Levande Historia). Det fortsatte med pengar och stöd från dåvarande Sovjetunionen (Timbros). Lögnerna från partiledaren Lars Ohly (DN; Archive) om hans uttalanden om både öststats-diktaturer och Berlinmurens fall var iögonfallande. Sista exemplet är partiets koppling till den totalitära regimen i Nordkorea (SVT; Archive). Partiet med en kuslig historia minst sagt.

Går vi tillbaka i historien och tittar på just fallet Venezuela så är ju vurmen för det ”socialistiska experimentet” som det kallas, kompakt inom vänsterpartiet. Så här lät det t ex när förre partisekreteraren Alice Åström uttalade sig i Newsdesk om landet 2004. Det så kallade ”demokratiska” landet Venezuela hade redan då börjat strypa fri media som du hittar länk till här under. Alice Åström borde också ha läst rapporten från Human Rights Watch innan hon uttalade sig. Den missade hon dock som av en händelse (?).

Hon borde också ha läst rapporten ”journalistiken under belägring” som du hittar länken till längst ner i inlägget. Det missade både hon och vänsterpartiet att göra vilket är lite talande i sammanhanget. Den talar nämligen om allt det som vänsterpartiet förmodligen inte vill att folk ska få reda på, och också om det som de naturligtvis aldrig talar om. Pinsamma fakta bör ju inte omnämnas när man har med diktatorer att göra.

Återigen är det alltså som om ränderna inte går ur. Samma vänsterparti har gråtit krokodil- tårar över en blodbesudlade diktators död när Hans Linde skrev följande hyllning till envåldshärskaren på partiets hemsida (Archive). Inte heller Ung Vänster (Hemsidan; Archive) skrädde på orden i sin epitaf över en sörjd men i mina ögon förbrukad ledare. Detta trots vetskapen om ett land som fängslar journalister och inskränker fri media från att kunna verka.

Trabant 601 SÖsttyskland var ett av de länder som stödde dåvarande VPK (numer V) och där tillverkades också Trabant. Precis som bilen på bilden tycks inte ränderna gå ur heller hos vänsterpartiet Foto: By ilovebutter from Houston, TX, USA – Side of our Trabant, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12442377

I båda fallen riktade man in sin hyllning på arbetarklassen som äntligen hade involverats i samhället med de ”storartade socialistiska experiment” som hade genomförts. Ingenstans ett enda ord om de oppositionella som hade arresterats, de TV-kanaler som hade tystats eller det ekonomiska förfall som nu har drabbat Venezuela (DN; Archive) fullt ut och som redan då hade påbörjats. Kaoset vi nu ser i landet är alltså ett direkt resultat av samme Chavez vanstyre och detta är vad vänsterpartiet hyllar!

Galenskaperna inom vänsterpartiet går dock som vanligt så mycket mer på djupet. Fyra vänsterpartister, alla från region Skåne, skrev nyligen följande debattartikel (Sydsvenskan; Archive). Läs gärna Mats Skogkärs kommentar till artikeln som följer direkt under. Artikeln gick i varje fall ut på det som vänsterpartiet klassiskt sammankopplas med, kritiken av och avståndstagandet från kapitalismen.

Artikeln bygger på konspirationsteorier om att internationella oligarker har samverkat för att hålla priset på olja nere. Syftet med detta har varit att få Venezuela på knä. Revolutionen ska smutskastas och fås att misslyckas. Artikelförfattarna erkänner alltså att det rör sig om en revolution och de stödjer den! Hur dessa tankar och uttryck av åsikter rimmar med demokratiska ideal återstår att förklara för både vänsterpartiet och de enskilda artikelförfattarna.

I vanlig ordning hittar man alla andra förklaringar än den rätta. Hade de läst på sin läxa, hade de kommit fram till att Opec inte längre förmår att balansera världens oljeproduktion. Detta beror i mångt och mycket på medlemsländernas olika behov. Ett land som Irak för ett kostsamt krig mot IS och ökar därför sin produktion. Beslutet har alltså extremt lite med en världsomspännande konspiration mot Venezuela att göra.

The Assassination of Karadjordje 1863 National Museum BelgradeKonspirationsteorier är alltid roande att läsa eftersom de aldrig innehåller ett endaste spårämne av bevis men däremot påståenden. Nu har vänsterpartiet Skåne gett sig in i denna (o)roande bransch me sitt inlägg i Sydsvenska Dagbladet Foto: Av Mór Than – History paintings. Than., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45350661

Resultatet har blivit en överproduktion (Affärsvärlden; Archive). Det är alltså vare sig den judiska världskonspirationen,Illuminati eller trädgårdstomtarnas riksförbund som ligger bakom. Men precis som konspirationsteoretiker tycks vänsterpartister tro på vilken dynga som helst, bara det passar ett syfte så. Vänsterpartister är till och med som synes upphovsmakaren till en och annan ny. Här slår de med andra ord ett hårt socialistiskt slag för den speciella form av galenskap som konspirationsteorier utgör.

Det vi ser som dagens vänsterparti, skiljer sig alltså  lite eller inget från det gamla öststatsvurmande parti vi en gång såg. Den enda skillnaden är att man har hittat en ny kelgris, en ny socialistisk diktatur och en ny fixstjärna för sina antidemokratiska ideal. För antidemokrater är de trots sin falska flagg. Det är samma oförmåga att omvärdera sina ideal och samma ovilja att klippa banden till ett gammalt tänk och beteende som ligger till grund för detta.

De kan alltså påstå sig värna demokrati men detta är bara läpparnas bekännelse. I akt och mening är det samma gamla Leninistiska arv som de är fanbärare av. Omröstningen i Europaparlamentet handlade snarare för deras del om de skulle svika eller stödja en likasinnad socialistisk diktatur. De valde det senare men på den feges vis på ett sätt så att det inte skulle bli alltför uppenbart att det är ett stöd och inget annat.

Cirkeln är därmed sluten. Stöden för diktaturer då, är ett stöd för diktaturer idag. Allt vänsterpartiet kräver är att diktaturen har rätt färg och ideologi så är allt förlåtet. Idag är partiet på frammarsch i opinionen, mycket tack vare miljöpartiets genomklappning som har gjort att en hel del väljare har flytt det partiet. Det är en oroande trend med tanke på vänsterpartiets sanna natur. Det är därför hög tid att börja avslöja dem för vad de är, antidemokrater i snällsocialistisk mysdräkt som ett kamouflage.

KamouflagePrecis som den här lilla gynnaren är vänsterpartiet mästare på att kamouflera sitt rätta jag. De är antidemokrater, men påstår sig vara demokrater. De vurmar mer än gärna för den och stödjer gladeligen diktaturer med ”rätt” ideologisk färg. Foto: By Adrian Pingstone – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=518797

Löjesguiden kunde inte ha fått ett högre nöje än att få nominera vänsterpartiet till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Att inte leva upp till de ideal ni påstår er stå för har blivit något av ett kännemärke för just vänsterpartiet. Ni säger att ni står för demokrati men ger ert indirekta eller ibland direkta stöd till diktaturer. Ni påstår att ni kämpar för den lilla människan men ger ert stöd åt politisk ofrihet och direkt nöd. Något som alltför ofta drabbar den lilla människan först och hårdast. Få saker kunde ha gjort någon mer värd nomineringen än detta.

Journalistiken under belägring

10 tankar på “Ränderna går inte ur

 1. Jag har aldrig trott på att deras slopande av K:et i partinamnet var något annat än ett försök att göra dom själva mera rumsrena. Dom har ju t.ex fortsatt att stödja diktaturen Kuba och precis som du skriver även diktaturen Venezuela.
  Det som är fascinerande är att Sossarna inte har några som helst problem att samarbeta med V medan dom skriker nazism åt SD. Personligen tycker jag inte att det är ett dugg mera hedrande att låta sig stöttas av kommunisterna i V som har en minst sagt blodbesudlad ideologi som grund.
  Särskilt inte som deras avståndstagande från kommunismen inte är något mera än ord…

  Gilla

  • Kunde inte gå sagt eller skrivit det bättre själv Pelle. K föll bort men tänket och ideologin stannade kvar som en våt och för trång skjorta på en alltför överviktig man inte helt olik mig själv. Där slutar dock likheter. Kommunist eller vänsterpartist lär jag aldrig bli och om det så är det sista jag skriver så kommer jag att verbalt riva dom i småbitar.

   För det enda som döljer sig är just det faktumet att de knappast är demokrater. Snarare antidemokrater och riktigt otäcka sådana dessutom. Stöd till Kuba, Nordkorea och Venezuela talar ett mycket tydligt språk. Pengar från Sovjetunionen och DDR ett ännu tydligare.

   Det otäckaste är precis det du skriver men som jag glömde, de har inte bara ett samarbete med utan också inflytande på s och regeringen. Det är för mig den största skamfläcken, s har gett upp sin roll som det vattentäta skottet vänsterut för att kunna ta makten. När maktens pris blir så högt att detta sker är den inte värd något. Dags för s att genomgå rätt mycket omvärdering mao.

   Jag tror också att LO mer eller mindre har tvingat s till samarbetet. Detta är inget jag vet, men en del saker tyder i varje fall på det. Det började för kanske 7-8 år sen med att LO dikterade villkoren för Mona Sahlin till valet 2010. Samarbeta med v eller förlora vårt stöd. Anledningen var bristen på tillit för Sahlin som ju redan var en loose cannon.

   Vanja Lundby Wedin presenterade villkoren i VU eller partistyrelse. Monas händer var nu bakbundna, för att försäkra sig om att det förblev så gick så småningom LO ut igen och underströk att V stod för fler likheter i sakfrågor med LO än s gjorde. När detta hände var det Juholt som var partiledare men principen var densamma, man ville försäkra sig om kontrollen över partiet. Samma Lundby Wedin höll senare i yxan när Juholtaren fick respass.

   Man skulle alltså kunna säga att V har valsat in på ett bananskal därför att LO sedan 10 år har satt tummarna på die Parti och dess ledning. Detta för att kunna tvinga igenom en del frågor där partilinje och LO:s åsikter inte har gått att jämka ihop.

   Gilla

 2. Hej.

  Man kan också se det som att Vänsterpartiet (Kommunisterna) lever upp till exakt det de säger sig stå för.

  Fast jag är rätt avtrubbad – jag har ofta jobbat med människor som ser V som ett högerparti och som hellre motarbetar S, då socialdemokratin ses som borgarklassens redskap för att splittra arbetarklassen.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Det låter som en klart osund miljö att vistas i. Om det är på arbetsplatsen bör skyddsombud snarast kopplas in då psykisk arbetsmiljö är lika viktig som fysisk.

   Ingen ska vi beskylla v för att vara inkonsekventa. Tvärtom har de ju arbetat väldigt målmedvetet för den socialistiska revolutionen. För att inte framställas som de hårdföra Leninister de är, har man klätt sig i en annan dräkt än den med demokrati oförenliga. Enpartistatsinspirerad socialism i mysdräkt eller folkdräkt om man så vill.

   Dags alltså för lite trevlig striptease inför helgen med andra ord. Av med bådefolkdräkten och velourmysdräkten för att kunna visa upp dom för vad de egentligen är.

   Tyvärr är det inte ett högerparti vi ser även om jag önskade att det var så. Istället är det just ett vänsterparti, inget annat. Tycker man annorlunda bör nog skyddsombud akut kopplas in för att vidare kunna förpassa de människorna till närmaste sjukvårdsinrättning.

   Gilla

   • Hej.

    Oroa dig inte, jag lärde mig för länge sedan att vara system/ideologi-kritisk från en position som retoriskt verkar vara mer progressiv än den svenska extremvänstern, och tillsynes utifrån rena känsloargument.

    En riktigt rolig åsikt som börjat dyka upp (testballong från V?) är att först sälja in medborgarlön som koncept (med besparingar via effektiviserad och minimerad administration) för att använda det som tillvänjning inför tanken på centrala löne-kvoter, med samma månatliga ersättning för alla oavsett arbete, studier, eller pension på lång sikt.

    Kamrat läkare och kamrat matlagare tjänar samma, för ingen behöver tjäna mer än tillräckligt, är principen. I diskussionen har möjligheten att göra detta elektroniskt nämnts: din ‘lön’ kommer på medborgarkortet försedd med sista förbrukningsdag.

    Liknande har framförts gällande bostäder: kollektivbostäder som norm, där du har ett av rummen i en lägenhet eller fastighet med centralkök. Ett av staten bestämt kollektiv. Detta gäller även folktäthet. De riktigt långsiktiga diskussionerna verkar sikta mot att inget samhälle skall få vara mindre än tiotusen eller större än hundratusen. Hur man kommit fram till dessa siffror vete tusan.

    Detta är dock folk som verkligen på allvar anser att ord som ‘gräns’ och ‘nation’ inte bör användas bland barn.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    Gilla

   • Jo du verkar ju vara en klok och resursrik person och det är oftast inte vänstermänniskor. Tvärtom är de oftast irrationella och känslostyrda så med lite list är det inte svårt att gå runt deras dumheter och kanske till och med få dem att hålla med idéer hämtade från mörkrets hjärta utan att de förstår själva. Precis som Lenin sa: ”Fabrikören tillverkar rep, låt oss använda fabrikörens rep för att hänga honom”. Istället kanske man kan säga ”Kommunisten har irrationella känslor, låt oss använda känslorna för att snärja hans och hennes sinne.”

    Väl indoktrinerade utsätter man dom för chockverkan med stöveltramp och ”Horst Weselsang” på högsta volym från en grammofonspelare och till det dikter om fosterlandet och ärorika män. Märk att man medvetet utelämnar kvinnor och bara läser dikter om vikingar och österlandet likt Götiska Förbundets medlemmar. Jag tror inte på sånt som ”Horst Weselsang” och stöveltramp står för men chockverkan lär nog vara fundamental och det är den jag vill komma åt. Det blir lite som en modern variant av Clockwork Orange vilket är en av många favoritfilmer.

    Gilla

  • Jag hade kunnat ta med mer om det (v)urmandet men tyckte att inlägget blev långt nog som det var men det finns all anledning att göra ett parallellt inlägg senare med hela den smutsiga historien. Det är trots allt inte heller i det fallet en dussinregim vi talar om. Oändliga antal övergrepp och rapporter om både tortyr samt förföljande av oliktänkande som vanlig ordning. Ett parti som kan sjunka så djupt i sin egen blindhet är inte ett parti med moraliskt patos direkt så det finns all anledning att återkomma som sagt. 🙂

   Gilla

   • Hej.

    Jag bara måste…

    ”(V)urmande”. Det ordet borde in i SAOL/SAOB:

    ”Att omhuldade kommunistiska totalitära stater, seder, bruk och regleringar på ett kontrafaktiskt vis”

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s