Kreativ Bokföring

Socialdemokratin har genom historien gjort sitt yttersta för att framstå som starka och handlingskraftiga. Paradgrenarna har alltid hetat social välfärd och arbete åt alla. I takt med att Sverige, mycket på grund av deras egna förda ekonomiska politik, alltmer har fått se hur grunden till välfärd, ekonomi och arbete har börjat kärva, har också retoriken varit tvungen att anpassas. Socialdemokratins misslyckande i arbetsmarknadspolitiken beror mycket på att skattepolitiken nu har antagit proportioner av jättars slag, skatteuttaget har helt enkelt drabbat fel delar som arbete men också varit för högt.

KroppsbyggareSocialdemokratins behov av att framstå som starka har stött på patrull av något som kallas ”verklighet”. Deras egna politik slår nämligen tillbaka i form av sämre utveckling och färre arbetstillfällen Foto: Wikipedia Commons

Att man nu misslyckas med att skapa fler jobb är uppenbart. Nyligen skrev konjunkturinstitutet (KI) upp prognosen för arbetslöshet för perioden fram till 2024. De skriver i sin rapport att man tror att regeringens reformer nu kommer att få resultatet att vi får se färre öppet arbetslösa men fler dolda. Till och med konjunkturinstitutet ger alltså sossarna bakläxa även om man inte säger så rätt ut. Länk till rapporten hittar du här.

Klicka för att komma åt Specialstudie_11.pdf

Det regeringen alltså gör är att man putsar siffrorna genom att gömma undan folk i påhittade jobb, arbetsmarknadsutbildningar som så småningom leder till ny arbetslöshet eftersom kurserna inte leder någonstans och utbildningar på t ex universitet där utbildningarna är så många och välbesökta att själva poängen med utbildning snart har förringats. Deras politik leder inte till en bestående lösning men förs ändå eftersom den ”gömmer undan” en misslyckad politik och putsar till siffrorna så man kan påstå att man har varit ”kraftfulla”. Något de alltså inte har varit men vill vara ändå. Mer om regeringens havererade politik kan man läsa om på SVD.

InflationInflation i ekonomin är känd men nu får vi också inflation i utbildning. Värdet av utbildning minskar därmed förutom att det är ett sätt att gömma arbetslöshet. Snart kan vi ha situationen där vi kan gödsla arbetsmarknaden med utbildade den inte frågar efter
Foto: Wikimedia Commons

I grunden beror problemen på samma grundorsak nu som för trettio år sedan, Sverige har inte lyckats med att skapa fler jobb. Socialdemokratisk skattepolitik har alltså bäddat för det och de få insatser som har gjorts har inte lyckats i sina ansatser. Samtidigt som vi alltså inte kan ge jobb åt de som redan bor här, tar vi hit än fler som i framtiden måste ha jobb. Ekvationen går inte ihop och har inte gjort så under många decennier. Felet i tänket är uppenbart till och med för amöbor och andra lägre stående varelser. Man kan inte räkna med jobbtillväxt när man höjer skatten på arbete. Tvärtom gör sådana åtgärder att antalet jobb minskar.

Också Arbetsförmedlingen instämmer i de dystra prognoserna. I sin årliga arbetsmarknadsrapport skriver man: ”Vi har fått en tudelad arbetsmarknad, där de som står långt ifrån ett arbete har svårt att hävda sig trots en hög efterfrågan på arbetskraft”. De har alltså aviserat att chansen för den som redan är arbetslös att få en anställning har minskat. Den arbetslöse är för dåligt rustad och har uppfyller inte arbetsgivarens kravprofil, därmed är de per automatik diskvalificerade. Länk hittar du här, klicka på hemsidans länk ”läs hela rapporten”. Du måste ha akrobat reader för att kunna läsa pdf filen.

ChockChocken hos regeringen måste ha sett ut som ovan när arbetsförmedlingens rapport landade på deras skrivbord Foto: SVT

Det mest chockerande med Arbetsförmedlingens rapport är att den också konstaterar att effekten av att delta i arbetsmarknadsutbildningar och arbetspraktik är negativ. Det är alltså svårare att få jobb efter dessa åtgärder har vidtagits. Tanken var ju att det skulle bli lättare men detta samband tycks i varje fall delvis saknas. Slutsatsen grundas på att man från arbetsförmedlingens sida kan se att många av de som går till arbete snarare saknar stöd än har det.

Socialdemokratins käpphäst på den punkten har alltid varit den motsatta, alltså har man fel åtgärder i sin politik igen. Arbetspraktik är den enda formen av åtgärd som tycks ge positiv effekt i ett annars kompakt mörker. Den klassiska politiken baserad på Keynes teorier är därmed punkterad och tillhör en förgången tid. Också socialdemokratisk politik tillhör en förgången tid, deras åtgärder saknar helt enkelt de effekter man påstår ska komma. Den enda bestående effekten däremot är att skattebetalarna än en gång kan se sina pengar rökta.

Rökt FiskSkattebetalarna är lika rökta som fiskar när sossarna nu fått fri tillgång till skattkammaren. Vi betalar ju så gärna och vill också bli lurade av mantrat ”vård skola och omsorg” när pengarna egentligen går till slöseri, vansinne och dumheter Foto: Dreamstime

Regeringens taktik har varit och kommer säkert att vara att man för dyra pengar sätter igång olika åtgärdsprogram. Pengar som i värsta fall kommer att hamna i fickor på de lycksökare som anordnar kurser i arbetsförmedlingens regi, men där slutar solskenshistorien. Den arbetssökande lär inte ha nämnvärt högre chans att få jobb och skattebetalarna har återigen blivit blåsta på sina pengar. Men vi medborgare är ju som vanligt så välvilligt inställda till att bli lurade med löften om vård skola och omsorg när vi i själva verket får slöseri med skatter och inga eller få effekter av investeringarna.

Regeringen står alltså tomhänt i frågan men har samtidigt gjort frågan till sin viktigaste utåt. Det lär dock snart visa sig, gissningsvis i varje fall, att man inte har fattat ett dugg utan vidtar samma gamla åtgärder vi har sett förr. Skattebetalarna lär den här gången vara på sin vakt, vi lovas och lovas men det enda resultatet är att vi slösar och slösar med medel som igen och igen visar sig ha liten eller ingen effekt. Det hela är en gigantisk penningförstöring och allt signerat en socialdemokrati som håller fast vid en föråldrad politik utan tillstymmelse till nytänkande.

InovationUppfinningsrikedom tycks inte vara regeringens eller socialdemokraternas starkaste gren, snarare är det same same but different som styr dem. Foto: Designtaxi

Det är det som är kontentan. Regeringen har inga fler idéer och därför inga fler kort att spela. Kvar har man bara möjligheten att gömma undan de arbetslösa så att det ska se ut som om man hade gjort något åt saken. En patenterad politik från 90-talet signerad Göran Persson som man nu dammar av och använder i repris. Då gömde man undan folk i arbetsmarknadsåtgärder, utbildningar och förtidspensioner vilket var lika lönlöst då som nu. Hur bollandet mellan åtgärder, bidrag och elände kan se ut berättas om på bloggen Iniskogen.

Snart kommer vi alltså få se våra skattepengar gå till att öppna den statliga försörjningskranen där pengarna forsar ut till absolut ingen nytta mer än att få det att se ut som om man gjorde och uppnådde någonting. Vi kommer också att få höra ordval som ”kraftfulla åtgärder” när det handlar om påhittade jobb för skattepengar. ”Behovet att bekämpa arbetslösheten” lär dammas av men innehåller inte något nytt. Vi har helt enkelt hamnat i bakvattnet och idéerna tryter, särskilt hos regeringen tycks denna känsla vara akut.

Brunn”Öppna bara kranen så strömmar skattekronorna ut” tycks regeringen resonera utan att betänka att det inte är deras pengar, de är ju faktiskt medborgarnas.
Foto: Wikimedia Commons

Den hemska sanningen är också att ju längre tiden lider ju mer kraftfulla måste åtgärderna bli i framtiden. Ju längre vi väntar med åtgärder desto mer smärtsamma kommer motåtgärderna att bli. Något flertalet, särskilt de till vänster är direkt fientliga till men att göra något åt det medan tid ännu är tycks också vara uteslutet. Det blir väl nästa borgerliga regerings uppgift att få bära det hundhuvudet som man i själva verket ärvt och sen kommer det att heta ”denna omänskliga politik” istället. Kom då bara ihåg att det var socialdemokraterna som bäddade för det. Det är med andra ord tid att göra regeringen arbetslös. Om inte annat för att ge de arbetslösa en chans.

När man som i den senaste budgetproppen till och med själva erkänner att politiken leder till högre arbetslöshet är man i varje fall ärlig nog att tala om det. Problemet är att man inte ändrar sig på den punkten som heter ”den förda politiken”. Där kan man för regeringens del inteckna att i stort sett allt man tar sig an leder till ökad arbetslöshet, men att göra något åt det kan vi glömma. Man nöjer sig på den punkten att konstatera att man jobbar för att se till att vi får ”EU:s lägsta arbetslöshet”. Fet chans men säg inte annat än att man bäddat för ett misslyckande igen. Mer om detta går att läsa om på Fnordspotting.

BilkraschVår regering är som en bilkrasch. Man kan inte låta bli att titta och fascineras, men man blir inte road av vad man ser Foto: ”Car crash 1” by Thue – Wikimedia Commons

Löjesguiden nominerar idag regeringen till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Ni är som vanligt fel personer i fel sammanhang. Där vi måste få nytänkande får vi antagligen traditionell socialdemokratisk politik, där vi måste se till att använda varje skattekrona klokt får vi antagligen ett gigantiskt slöseri och där vi borde ha en annan struktur i arbetet att räta ut problemen får vi antagligen återigen samma DDR-struktur som tidigare. Socialdemokratins kris är mer än bara bristen på ledarskap, den är i lika hög grad bristen på idéer. Regeringen står tomhänt, låt oss få ett nyval så vi kan göra den här pinan så kort det bara går.”

6 tankar på “Kreativ Bokföring

 1. Skapa jobb, ja. Det enda som skulle kunna lösa nuvarande problem är väl om alla som har jobb börjar anställa städerskor, trädgårdsmästare, barnflickor, kockar osv. Men svenskar i gemen vill lika lite ge dricks som ha tjänstefolk.
  Enkla låglönejobb för de som saknar utbildning eller erfarenhet. Det lär inte hända med en regering som är beroende av LO. I andra ändan har vi sannorlikt näringslivets ovilja att ta in folk utan erfarenhet eller att träna upp någon som man gör ute i den riktiga världen.

  Men som LUF sade nyss, så är ju våra skattepengar ett ”privilegium” vi får från staten. Ja, ”Liberala” ungdomsförbundet.

  Gilla

  • Du är inne och snuddar vid något som också har slagit mig. Tänk om det är så illa att också LO:s medlemmar har blivit ”för fina” för att utföra vissa jobb som därför ratas men ändå måste utföras. Man tar därför hit en armé av tjänstvilliga flyktingar som bildar en ny underklass. Dessa utgör efter en ny tid en ny bas för socialdemokratiskt röstfiske och maktutövning så har man börjat om på ny kula med samma utveckling vi har sett tidigare. Historien blir därmed dömd att upprepas igen och igen.

   Att det är starka särintressen som drar i trådarna bakom kulisserna märks både på den nuvarande och den gamla regeringen. LO:s önskelista är aldrig så lång som inför en socialdemokratisk valrörelsen. Inte heller är de borgerliga debattörerna mer flitiga att skriva innan fyrklöverns slutspurt. Det hela blir nästan lite parodiskt eftersom båda sidorna har talat mycket, lovat många saker bara för att kraschlandar efter valet. Jag själv är visserligen mer liberal idag än på länge men jag skrattar samtidigt mig fördärvad över liberal retorik. Skatter som gudomliga gåvor från staten eller liberal feminism kan sägas vara exempel på alla de magplask svenska liberaler har presterat genom åren.

   Det hela ingår väl i den politiska teater allt fler debattörer talar om. Är man tomhänt gäller det ju åtminstone att kunna hålla skenet uppe. Så har vi begåvats med politiker av alla möjliga kulörer som visserligen är vältaliga och retoriskt drivna, men som saknar förmågan att fälla avgörandet i de brännande frågorna. Det historiska skedet vi är inne i ger helt enkelt inte de möjligheterna.

   Gilla

 2. Socialdemokratins, liksom landet Sveriges kris är stor.
  De senaste dagarna har bjudit på en hel blombukett av verklighetsfrånvänd och desperat propagandabildning från socialdemokrater.
  I Malmö som får 30% av sin kommunala försörjning från andra kommuner, deltog idag kommunalrådet Kristin Stjernfeldt Jammeh i ett protestmöte mot våldet i Kroksbäck. Hon menade att det var viktigt att visa att vi är många som vägrar acceptera att en liten klick individer hotar och skrämmer sina medmänniskor!! Liten klick? Det skjuts hej vilt i flera bostadsområden, nästan dagliga bränder och en brandkår som behöver eskort för att ta sig in i vissa områden.

  I Sölvesborg går de styrande socialdemokraterna ut i ett ”unikt projekt” med att försöka få privatpersoner att upplåta sina sommarstugor till bostäder åt ”nyanlända”. Sommarstugor på landsbygden utan kollektivtrafik (men nu ska det bli bussar dit!) och med kommunal service endast sommartid. Och detta till människor som kommer hit och inte vill bo i byar och små städer utan nästan uteslutande vill till storstaden.
  Som bonus blir ju integrationen perfekt de 10 månader om året då svenskarna inte är i sina sommarstugor och områdena bara bebos av invandrare.

  De som har jobbat hårdast med mytbildningen är dock Aftonbladets geniala ledartrojka Pettersson, Swedin och Lindberg. De har varit i Norberg och Borlänge för att verkligen belysa kommuner som tar sitt ansvar i ”flyktingpolitiken”
  I Norberg är ”läget inte akut. Men grundproblemen finns kvar: resurserna är för små, strukturerna för dåliga och civilsamhället får inte den hjälp det behöver. Något måste göras”
  Vi får veta att i Norberg bor 5000 inv. och drygt 500 flyktingar. Arbetslösheten är på riksnivå men ungdomsarbetslösheten är SKYHÖG (mina versaler). Detta till trots är kommunens socialdemokratiska kommunalråd Åsa Erikson glad över att kommunen växer. De nya svenskarna är kommunens framtid och kommunalrådet vill att så många som möjligt ska stanna kvar i Norberg.
  Läsaren frågar sig förstås, men inte AB:s skribenter, vad ska de jobba med i denna ort med skyhög ungdomsarbetslöshet? Kanske inte viktigt så länge pappa staten betalar?
  ”I Borlänge får folk vänta på svenskkurser, högskoleutbildade får inte sina kunskaper erkända, skolorna är fulla och folk får varken jobb eller bostad. Alla gör så gott de kan, men utan resurser och rätt verktyg är det svårt, mycket svårt.”
  Vilka slutsatser drar då dessa ”djuptänkande” skribenter? Jo ” Istället för att syssla med signalpolitik som ”volymer”, borde seriösa politiker fundera mer över vad som faktiskt behöver göras:
  1.Förstatliga mottagningen.(Alltså pappa staten fixar) 2. Betala kommunerna vad det kostar. (Alltså pappa staten fixar). 3.Inför billiga modulboenden. (Vem fixar så att de blir billiga? Pappa staten? Vill minnas att experter redan räknat på att dessa boenden skulle bli mycket dyra. 4. Strama upp EBO.
  I socialdemokraternas värld är det pappa staten som fixar allt. Framför allt de nya jobben – alla ska jobba i offentlig sektor. Det enda nya är väl att Ylva Johansson och Mona Sahlin nu verkar tycka att det inte är så viktigt med kompetensen – hur de nu ska få med LO och TCO på det tåget. Jo förresten de ställer nog gärna upp på det så att de får nya medlemmar eftersom de måste utesluta de gamla som röstar på SD.

  Var den allgode pappa staten får sina pengar ifrån, tycks vara en insikt som inte bara socialdemokraterna och vänstern saknar. Hur man skapar jobb som skapar samhällstillväxt är en ännu större intellektuell bristvara i varje fall inom vänstern.

  Gilla

  • I vissa ”invandrartäta” områden lär det finnas en vida spridd myt som säger att alla kostnader betalas av FN. Kanske kommunalråden har gått på den också?

   Gilla

   • Det är kanske så regeringen vill ha det så vi förleds att tro att det är någon annans pengar. Vi ska ju invaggas i tron om att pengarna ska gå till bra saker som vård skola och omsorg. När de nu går till skatteslöseri, uteblivna effekter och fortsatt utanförskap är det kanske inte läge att skryta om sina misslyckanden. Men det är ju det det är. Man kan inte kalla misslyckanden för framgångar som Magdalena Andersson är så förtjust i att beskriva allt hon och regeringen gör. FN och EU har så länge politikerna i det här landet har haft dessa ”scapegoats” varit tacksamma måltavlor för att skyla över det faktumet att man har misslyckats i kampen att skapa jobb t ex. Alliansen var på väg, men såg samtidigt till att priset blev så högt att de förlorade valet. Idéerna fanns med andra ord, de blev bara lite för svårsmälta. Socialdemokraternas metod skiljer sig radikalt från denna på det sättet att nu utmålas allt som ett enda Shangrila men det är ju en skönmålning av rang. De erkänner till och med i vårproppen att deras politik inte leder till fler jobb, behöver man säga mer. Höjda skatter på jobb och på arbetsliv leder inte till detta och däri ligger vänsterns misslyckande, de förstår inte sambanden mellan vad de gör och resultatet av vad de gör. Nästan lite tragikomiskt att se dem krumbukta sig för att spela denna politiska teater men att samtidigt veta att det hela bara är ett spel för gallerierna. 😀

    Gilla

  • Vrid på kranen och ut strömmar pengar. Det tycks vara grundsynen hos svensk vänster där pengarna aldrig är ett problem. Enda problemet är det motsträviga medborgarna som antingen klagar på hur pengarna används, hur mycket man tar ut eller röstar på borgerligheten eller gud förbjude SD. Dags att upplysa dem genom media eller helt enkelt förbjuda och utesluta om så behövs. Här får man inte kritisera och inte heller ifrågasätta, då finns det ju fina stämplar att ta till som ”Breivikare” eller ”fascist”. Att förorten brinner, stenkastning förekommer på ambulans och brandbilar eller där polisen vägrar att tjänstgöra efter mörkrets inbrott är snarare ett utslag av omotiverad rädsla än ett verkligt hot. Sånt kan lätt viftas undan med idylliska små skildringar om hur väl arbetet går som i undersökningen som gjordes häromsistens där AMBITIONSNIVÅN är det som får beröm. Mer om det i följande artikel http://www.svd.se/sveriges-integrationspolitik-bast-i-europa. Ambitionsnivå och resultat diffar dock lite men det glömmer man ju så lätt att nämna när man i propagandans tjänst kan slå sig lite för bröstet. Man behöver inte heller nämna det som står i artikeln om att Sverige samtidigt får kritik för att de som kommer hit i högre grad än jämförbara länder misslyckas med att sätta nytillkomna i arbete. Ett faktum som leder till utanförskap och bidragsberoende men propagandan är som sagt viktigare. Det man sysslar med är helt enkelt skönmålning, problemet är bara att färgen håller på att krackelera.

   Det är en sorglig syn att skåda när man går vidare på samma inslagna spår. Plakatpolitik och billiga politiska poänger som inte gynnar vare sig de som ska betala för allt elände eller de som står i andra änden av penningslangen som ska duscha medborgarna i saliggörande bidragsregn. Att ta tag i de verkliga problemen tycks avlägset. Regeringen för en politik där man säger att huvudprioriteten är att skapa jobb men där denna leder till att det inte skapas ett enda. Det är som om politiker på alla nivåer har slutat med att förstå eller ens försöka förstå hur verkligheten ser ut, än mindre bry sig om lösningarna. Huvudspåret är fortfarande att få det att se ut som om man gjorde något när man i själva verket inte ens tar tag i det som är grundproblemet. Uppfinningsrikedomen för att dölja sprickorna i fasaden är oändlig. Sommarstugor åt flyktingar som ställs utan grundläggande service var ny för mig men ändock helt fantastisk i sin idérikedom.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s