En Skammens Dag

I förrgår – lördag – höll regeringspartierna och alliansen gemensam presskonferens, klipp här från TV4. Anledningen var att man hade kommit överens om hur man i fortsättningen ska ordna situationen med minoritetsstyre på bästa sätt utan att detta skapar kaos. Regeringen fick ju som bekant till exempel inte igenom sin egen budget i riksdagen och måste nu istället administrera den gamla regeringens budget det vill säga alliansens. Regeringen får därmed inte föra sin egen politik något man nu har tagit sig runt.

KaosSvensk inrikespolitik börjar allt mer likna rent kaos, de senaste dagarna är inget undantag Foto: Expressen

Uppgörelsen gäller bara mellan socialdemokrater, miljöpartister, och alliansens partier och lämnar därför både vänsterpartiet och SD utanför. I det sistnämnda fallet är det nog en händelse som ser ut som en tanke. För det är nog ingen särskilt väl bevarad hemlighet att den gemensamma nämnaren för överenskommelsen är att dels se till att alla får det de vill ha, men också att se till att marginalisera SD. Vänsterpartiet har däremot hela tiden varit informerade om läget i förhandlingarna. En omständighet som redan nu har föranlett SD att hota med en misstroendeförklaring mot statsministern.

HandskakningEn överenskommelse gäller bara de som har ingått den, andra lämnas utanför
Foto: Fpvasteras

Uppgörelsen bygger på fyra grundprinciper för ett samarbete i riksdagen. Det första är att Den statsministerkandidat som ser ut att ha störst chans att bilda en hållbar regering är den som ska väljas av talmannen. Det blir med andra ord inga mer Stefan Löfven-fasoner där man ”tror sig” ha skapat förutsättningar för en regeringsbildning. Den här punkten är en seger för alliansens linje eftersom dessa var rejält förbannade i höstas när Stefan Löfven lovade runt men höll tunt. Han påstod ju att han hade ett regeringsunderlag som visade sig vara allt annat än ett hållbart sånt trots ivriga intyganden från allehanda sossar om att Stefan skulle klara biffen. Det var ju det han sen inte gjorde men makten skulle han ha. Inte undra på det när hans regering knappt klarade första veckan innan krisen var ett faktum.

DecemberöverenskommelsenOm det är detta gäng som har Sveriges öde i sina händer bör vi alla springa för livet
Foto: SVT

Det andra är att man inte längre ska kunna bryta ur en fråga ur budgeten för att klara resten av den. Stefan Löfven försökte ju som bekant i ljuset av att han förstod att budgetomröstningen var rökt bryta ut frågor för att blidka SD. Återigen en seger för alliansen. Den tredje biten i överenskommelsen är att alliansen i budgetomröstningen från och med vårproppen kommer att lägga ner sina röster och därmed inte fälla regeringens förslag. Till sist kommer förhandlingar att föras för att nå samförstånd på tre områden: Pensionerna, energipolitiken och försvarspolitiken. På denna punkt heter den stora förloraren mp eftersom de är både försvarskritiska och vill samtidigt skrota kärnkraften. I praktiken kommer det troligen bli så att försvarsbudgeten ökar och kärnkraften blir kvar på oöverskådlig tid. Pensionerna är också ett område där de har fått kritik. Alliansens partier har menat att de framtida pensionerna kräver värdesäkring i form av tillväxt och har anklagat mp för att vilja hämma just denna.

AtomkraftDet enda goda med överenskommelsen är att regeringen inte längre kan köra sitt egna race i energifrågan och därmed låta miljöpartiet äventyra framtida svensk kärnkraft
Foto: Nuclearpowerplease

Överenskommelsen har tillkommit som det heter för att säkerställa spelreglerna och underlätta minoritetsstyre. Sanningen är långt ifrån detta som vanligt. Hela upplägget är som konstruerat för att neutralisera hotet från SD som därmed framstår som det enda kvarvarande oppositionspartiet. Hur de än agerar kommer de att vara inmålade i hörnet. Om de lägger fram en egen budget kommer den att röstas ner av de andra. Om de försöker att rösta på alliansen budget kommer den knappt att finnas eftersom det inte längre finns anledning att skapa en sån när man ändå släpper igenom regeringens förslag.

OppositionOppositionens roll är att ifrågasätta och vara ett alternativ, i Sverige lägger vi ned den
Foto: Thefreethoughtproject

Fait accompli – inte undra på som sagt att SD nu kommer att lämna in en misstroendeförklaring. En sån borde för övrigt lämnas in på oppositionen också eftersom detta har skett på deras initiativ. Därmed har Sverige de facto ingen opposition, bara en enda stor politisk härdsmälta där alla håller samman för att stänga ute SD. Bara där borde avtalet rivas upp eftersom det politiska livet kräver en opposition. Visserligen finns en sån men bara i de minst brännande och avgörande frågorna. Etablissemanget har talat genom att sluta leden.

FukushimaSverige har nu också fått sin härdsmälta men på eget initiativ Foto: Eutimes

Hela upplägget andas dessutom enighet under tvång där turerna visar hur djupt splittrad de etablerade partierna är. Alliansen bjöd in till vad man såg som seriösa förhandlingar för att genast konstatera att Stefan Löfven personligen den 20 december står på stortorget i Gamla Stan Stockholm och mer eller mindre tokhånar alliansen. Hans ursäkt var att han såg det som att dessa hade försökt att fälla regeringen för att själva kunna ta över när hans budget föll i riksdagen. Det är klart de gjorde, det är deras uppgift att stå redo då Stefan Löfvens skämtregering faller det står till och med så i vår grundlag Stefan Löfven. Också efter överenskommelsen har hans hånfulla tongångar fortsatt vilket visar hur trovärdig och stabil han är som statsminister.

Löfven AvgåDags för Löfven att ta konsekvenserna och avgå Foto: Facebook

Men också alliansens partier har misskött hela frågan. Inte bara har de nu sett till att landet har ett enda oppositionsparti, de har också öppnat för än mer inflytande för extremistpartiet v. För i och med att man nu kommer att lägga sig platt från och med vårproppen kan v nu trumfa igenom i stort sett vad de vill och Stefan Löfven kommer i vanlig ordning att böja sig inför kraven. I bakgrunden lurar LO som dels tog honom i örat för uttalandena om nyval och också om oviljan att samarbeta med v. Lydig denna organisation som Stefan är kommer hans enda alternativ vara att göra dem till viljes och ingen opposition kommer ju heller att stoppa vansinnet. Jonas Sjöstedt har redan signalerat att nu är det fritt fram. Skam över alliansen för detta och jag hoppas ni allihop blir utkickade ur riksdagen i nästa val. Här lite andra borgerliga reaktioner från SVD där det visar sig att det finns kritiska röster också där.

The Cheltenham Festival - Day 4Det är inte bara kungligheter som blir dragna i öronen, också Löfven blev åthutad av LO Foto: Dailymail

Det bisarra i handlingen är att alliansen har förhandlat bort sin egen roll i det parlamentariska systemet. Genom att helt enkelt försvaga sig själva och sin egen uppgift när man planerar att lägga sig platt inför regeringens alla nycker har man förringat sig själva till att bli staffagefigurer. Oppositionens roll är ju att kritiskt granska regeringens förehavanden men det kan vi nu glömma. Mer om det dilemmat i ett TV4 play-reportage. Oppositionen har därmed lagt ner sig själv. Också detta är ett faktum som regeringen kommer att kunna utnyttja till sådana dumheter som bara dagens sossar i maskopi med v och mp är kapabla till. Om de inte gjorde det är de korkade och det tror jag däremot inte att de är.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAlliansen har med initiativet förvandlat oppositionen till en dockteater ovärdig en demokrati Foto: Wikipedia

LO tycks ha varit ytterligare en faktor i den härdsmälta som nu har lett fram till överenskommelsen när de avrådde Stefan från nyval. Hur LO kan tillåtas att så handfast blanda sig i är också det en gåta. Kan jag rösta på LO? Inte det om jag inte är delegat till deras kongress då förstås. Frågan är hur ett odemokratiskt system som en organisation där bara medlemmarna kan rösta om ens det, kan tillåtas ställa villkoren för politiken. De har åsikter – det har de rätt till – men att blanda sig i och kräva att v som för en vidrig politik ska med till varje pris är magstarkt. Att de nu också har haft åsikter om nyval är direkt kränkande mot allt vad demokrati heter utom då möjligen i Stefan Löfvens värld.

AntidemokraterAntidemokraterna är på frammarsch och uttrycken blir allt mer bisarra. Nu har den dock letat sig in i politikens finrum och de etablerade partierna Foto: Toklandet

Också socialdemokratin ser jag som ett lost case, detta var sista halmstrået och inte bara har Stefan Löfven gjort saker och ting än värre med sitt barnsliga beteende (om det nu kunde bli värre) han har också helt och hållet kapitulerat för både LO och v. Resultatet kan man bara spekulera i men jag har en riktigt dålig känsla inför framtiden. V är inget parti jag ens skulle vilja se i riksdagen, än mindre ha inflytande över nästkommande budgetproppar. Förpassa sossarna ut ur riksdagen svensk, det enda de är bra på är att dupera dig. Den nya situationen visar det och flertalet andra exempel har också visat det. Den här gången är dock måttet rågat. Först utlyser man nyval. Sen börjar man antyda att det var förhastat och sen gör man upp med samma människor man ska stå i motsatsförhållande till!!!!!!!! Nu har de till och med ingått en överenskommelse som inskränker demokratiska grundprinciper – allt för makten? Mer säger sossar! För mig har det dock blivit droppen, jag tänker aldrig ens kalla mig missnöjd sosse, det är ett löfte Stefan.

LuradBidrag och håvor är lockmedlet men det enda bestående sossarna lämnar efter sig efter uppgörelsen är känslan av att ha blivit lurad Foto: pctidningen

Nästa faktum som lär komma som en obehaglig överraskning är att nu har SD chansen att bli Sveriges största eller näst största parti. De kommer nu inte bara kunna rida på konspirationsteorierna om hur de har blivit utestängda och därmed kunna vara stolta innehavare av den så åtråvärda offerkoftan, nu kommer de dessutom att kunna stoltsera med titeln ”Sveriges enda oppositionsparti”. Störst förlorare på det sistnämnda lär bli alliansen som nu lägger sig platt inför vad som är delar av deras parlamentariska uppgift – att föra en alternativ politik till regeringens och visa alternativet.

UrspårningDet är inte bara krogkvällar som spårar ur, nu har större delen av det politiska etablissemanget följt exemplet Foto: Nyheter24

Ytterligare en invändning är att överenskommelsen delvis åsidosätter konstitutionella regler. Framför allt den delen där oppositionen inte längre kommer att föra en alternativ politik på budgetramens område står i bjärt kontrast till andan i grundlagen. Ett faktum som Peter Eriksson (Mp) har reagerat på och kallar överenskommelsen ”en farlig väg att gå”, här reportage om hans uttalande från TV4 Play. För en gångs skull träffar en miljöpartist helt rätt, det är mycket tveksamt och förloraren heter folket och demokratin. För det är nu folket som inte längre ska kunna avgöra regeringens öde i ett nyval. Det är också medborgarna som nu ser sig snuvade på sin chans därför att de etablerade partierna nu har visat att när det blåser snålt håller de allihop samman hur oheligt detta än kan te sig. De demokratiska problemen med överenskommelsen tar SVD:s Tove Lifvendahl upp på ledarsidan.

Svenska GrundlagarOm priset för att bekämpa SD med åsidosättanden av grundlagen kan det vara mer klokt att istället bara avgå Foto: Riksdagen

Frågan är efter överenskommelsen och dess konsekvenser om Sverige ens längre kan kallas demokratiskt. Det är ifrågasättbart inte minst därför att det nu kan baxas igenom dålig politik utan spärrar i form av en granskande opposition, en omständighet reglerna i grundlagen skulle förhindra. Vänsterpartiet kommer troligen att ta chansen och visa oss just varför reglerna en gång kom till – att se till att små partier inte fick för stort inflytande. Pandoras box är därmed öppnad och detta på initiativ av ett block som har allt att förlora på avtalet. Man måste också fråga sig om alliansen lika villigt hade sträckt ut handen till SD i samma situation och om överenskommelsen gäller också dem efter nästa val. Nej, sanningen är nog att de med avtalet har visat att de är samma skrot och korn som i vått och torrt samarbetar med varandra men långt ifrån med alla. Sverige har i dagarna drabbats av en köldknäpp men Stefan Löfven och alliansen gjorde genast klimatet ytterligare några grader kallare. Vad ska bli nästa drag, att ta bort nästa ordinarie val också det?

DjupfrystUte är det djupfryst och så inom politiken. Inom politiken lär det dock dröja längre att tina upp än fram till våren Foto: DN

Löjesguiden vill med denna artikel kollektivt nominera partierna bakom decemberöverenskommelsen till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Er iver att stoppa SD vilket innefattar odemokratiska åtgärder har nu fått ett konkret exempel. Att ni i demokratins namn fattar beslut som innebär odemokrati är den yttersta ironin. Ni har med beslutet dessutom visat att de etablerade partierna inte längre har en hållbar egen politik eller strategi för att bemöta SD. Allt ni har kvar är åtgärder utan rim och reson. En extra eloge till alliansen som med ett enda handslag har suddat ut delar av sitt egna ansvar, den att föra en oppositionspolitik, med den nästan farsartade motiveringen att det är för landets bästa när det i själva verket är för det ökade inflytandet för småpartierna. Ett syfte som än mer kommer att spä på instabiliteten i systemet.”

10 tankar på “En Skammens Dag

    • Det är nästan så man undrar om våra ”folkvalda” längre mäktar med sitt uppdrag och om det inte vore bättre för landets bästa om någon annan till exempel militären tog över. Inte för att jag förordar det, men nåt radikalt måste hända för att ändra den nuvarande situationen.

      Gilla

  1. Hej!

    Tack för en intressant artikel.

    Jag skulle vilja tillföra detta.

    Det som har hänt är inget annat än en ”light”-variant av statskupp, en typisk svensk, miljöriktigt oblodig sådan. Här har världens nuvarande diktaturer mycket att lära av de svenska partierna.

    Fram till 2022 finns det ingen anledning att fördjupa sig i den politiska offentliga rapporteringen, den var redan innan ”statskuppen” hårt styrd. Debatten blir som en Potemkin-kuliss imponerande men tunn och utan innehåll, mer som ett riggat skådespel för att behålla illusionen av en representativ demokrati. Nu är allt tillrättalagt mellan ”skål och vägg”. Det som ännu inte kommit fram i uppgörelsen är vad de personliga belöningarna i form av ”taburetter”, politiska sekreterartjänster, månadslöner, landshövdingeplatser, chefskap för statligt kontrollerade verk och myndigheter med mera, blir.

    Vill man vara snäll så kan man väl säga att nu infördes ett två partisystem, där det ena partiet är en ”lam anka”.

    Det finns mer att säga, men det räcker för idag, så jag avslutar med lite ytterligare grinigheten.

    Låter jag cynisk, så är det rätt uppfattat. Jag har vistats (jag vägrar ta ordet arbeta i min mun) nära politiken i ett landsting i ungefär 10 år och blir man inte cynisk, luttrad och besviken på det man ser och hör så är man antagligen döv, blind, stum och förståndshandikappad. Ledningen i landstinget är visserligen ett politiskt B-lag, men det ger i varje fall en inblick i en värld, som när man vistats där en stund ger en ett tvångsmässigt behov av att duscha och tvätta sig ren in och utvändigt.

    Mina erfarenheter har gjort att jag röstar blankt och propagerar för personval och en önskan om att en väljare aldrig skall lägga sin röst på ett parti utan på en person (som man tycker sig vara ärlig och som man i bästa fall träffat eller åtminstone vet den personens politiska ståndpunkter) i ett parti.

    Civilisationen har tyvärr inte hittat något bättre politiskt styrsystem än den demokratiska (med sina varianter). Jag hoppas personligen på att vi hamnar i en parlamentarism liknande den i Storbritannien, den dag när folket åter får makten.

    Med vänliga hälsningar till alla som orkar läsa detta önskar jag er även ett Gott Nytt År med mycket frisk luft i vår unkna demokrati.

    Kenth

    Gilla

    • Du har helt rätt i den analysen om light-variant av statskupp. Ville inte gå så långt själv i inlägget eftersom jag redan i det skrev i affekt, men det är nog så att jag sörjer de demokratiska ideal jag nu ser spolas ner i toastolen på riksdagiset på Helgeandsholmen. Att det finns utomparlamentariska krafter är väl en huvudvärk man kan lära sig att leva med eftersom de är ärliga nog i sitt uppsåt att störta allt vad demokrati heter åt fanders men att behöva konstatera att vi också har inomparlamentariska krafter är mer än jag kan svälja. En mer unken syn än den som nu framkommit får jag leta efter i historieböckerna men Sverige kan med de här sjumilastegen mycket väl bli det första landet i världen som genom ett parlamentariskt system avskaffade parlamentarismen. Detta tunga ok hänger på alla de inblandades axlar samt på v:s eftersom de också var införstådda med turerna. Till nästa val gäller en enda sak om det ens blir av (?): Att bli av med samtliga etablerade partier och dess kandidater genom att förpassa dem ut ur riksdagen.

      Gilla

  2. Tog ledigt från svensk politik över jul och nyår. Läser ikapp.
    Beklagligt men inte särskilt överraskande.

    Nät jag läste om presskonferensen med ”regeringen” och alliansen tänkte jag omedelbart på sista scenen i Orwells ‘Animal Farm’. Det går inte att se skillnad på dem, och de låtsas inte längre att någon skillnad finns.

    Gilla

    • Det gjorde du rätt i Kristian och hoppas du har haft det lugnt och skönt. På politikfronten har det ju varit mer turbulent så timingen för det som är skammens dag är ju perfekt. Vad kan bli bättre än att brisera bomben när folk är betydligt mer upptagna med privata göromål? Kanske genomtänkt, kanske inte. Hur som helst är nu det svenska etablissemanget åter ett där deras rätta ansikten skymtar fram. ”All offentlig makt utgår från folket” blev helt plötsligt ”All offentlig makt utgår från den politiska eliten oavsett partifärg”. Dags för en demokratisk revolution med andra ord där folket återtar makten igen.

      Gilla

      • Ja, det gör jag också. En feminism som respekterar män och som låter dem stiga in på LIKA villkor är inte oöverkomlig. Men bara om de goda mer balanserade krafterna kör ut de här tempelmånglarna med sin hatagenda. Lyckas inte mer sansade feminister ta tillbaka agendan och få de här dumstrutsbärarna att för evigt tiga still är det nog kört däremot. Då kommer vi att ha den krondikesdjupa skillnaden i debatten också framgent.

        Gilla

Lämna en kommentar