Ingen pli i vår demokrati?

Att sätta pli på saker och ting dvs att rätta till och dra gränser tycks vara viktigare än någonsin i Sverige. Vi ställs inför så många nya utmaningar att dels myndigheterna inte har resurserna och lagstiftningen ibland inte är anpassad till situationen. En sådan ny situation är återvändande som kommer hem efter att hjältemodigt ha varit nere i Syrien och Irak och slaktat lite otrogna dvs återvändande jihadister.

JihadI värsta fall är detta dina nya grannar om inte kommunerna får den information de behöver för att kunna vidta åtgärder. Idag förhindras denna process av att polis och säkerhetspolis inte kan lämna ut uppgifterna eftersom sekretess delvis råder. Det hela är som vanligt en soppa. Foto: By Anne Look – http://www.voanews.com/content/mali_rebels_say_they_will_create_moderate_islamic_state/1120755.html, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20267336

Bäst vore naturligtvis om de förbjöds att återvända men något sådant kan man inte förvänta sig i vår humanitära stormakt. Istället ska vi öppna våra hjärtan och ta emot dessa ”fredsduvor”. De ska ju till och med få hjälp med lägenhet och jobb som tack för sina insatser vid hemkomsten.

Nu visar det sig att byråkratisk regler dvs lagstiftning bakbinder också det lilla arbete som bedrivs för att stävja de värsta följderna av deras återvändande. De får ju inte bli förebilder eller rekryterare så att fler reser ner men det är precis vad som håller på att hända. I följande artikel (Aftonbladet; Archive-länk) kan det berättas att Mona Sahlin – Nationell Samordnare mot Våldsbejakande Terrorism – har varnat för att kommuner inte får in information om att återvändande befinner sig just hos dom.

I vanlig ordning undgår de istället radarn och kan om det värsta inträffar både börja förbereda terrorbrott och/eller rekrytera nya unga rekryter som ser upp till dem, hur man nu kan göra det. Kommunerna svävar i vissa fall helt och hållet i okunskap och får aldrig reda på att dessa unga män eller kvinnor har kommit hem igen. Problemet är att samordningen mellan polisen och SÄPO på ena sidan och kommunerna är bristfällig. Polisen kontrar kritiken med att det är så att uppgifter är belagda med sekretess som de måste följa.

Här sätter alltså lagen om sekretess hinder i vägen, det borde normalt sett vara bra att det finns något som heter sekretess. Hur skulle det annars se ut? Sjukhuspersonal som kunde delge allmänheten om kända personers åkommor eller kanske din släktings vore inte roligt att läsa om i skvallerpressen t ex. Det skulle tyvärr bli följden om man tog bort lagen så det är inget alternativ.

Istället måste man gå in i de enskilda paragraferna och medge undantag i vissa specifika fall t ex då det gäller rikets säkerhet. Motprestationen från kommunen kan vara att det är bara vissa personer som har behörighet till uppgifterna och själva har tystnadsplikt. Informationen som sådan måste däremot fram. Här måste man alltså arbeta mycket hårdare med samordningen mellan olika samhällsinstitutioner för att jobbet ska bli framgångsrikt och värt mödan.

SisyfosOm vi inte likt Sisyfos vill släpa samma sten upp för branten igen och igen vill det nog till att det händer något rätt snabbt med samordningen mellan myndigheter och de hinder som idag uppstår i arbetet. Med den nuvarande regeringen är det dock rätt kört Foto: Wikimedia Commons

Det som det hela kokar ner till är att vi har en otidsenlig lagstiftning som omedelbart borde granskas för att kunna ändra delar av just sekretesslagstiftningen. Det här är ganska bråttom med så arbetet hade behövt startats i förrgår. Jag är dock inte hoppfull med den nuvarande statsledningen som är en bunt glada amatörer som snart är de enda som tror på sin egna politik. Bra att det är någon som gör det i varje fall.

Ett annat skäl som polisen pekar på är att man i den nuvarande situationen är hårt ansträngd och ibland helt enkelt inte hinner. Den situationen kan vi också tacka regeringen för. De har ju först vimsat hit och dit i migrationsfrågan. Först skulle det i stort sett vara öppna gränser. Inte ens när polisen tidigare började varna (SVT; Archive-länk) för vad som höll på att hända lyssnade man från statsmakten.

Efter en tid med ren strutsmentalitet från regeringens sida kom så omslaget, landets gränser stängdes (DN;Archive-länk) istället landet. Än en gång visade regeringen att de var prästens lilla kråka i svensk politik. Nu ska de istället ställas inför en utmaning nästan lika stor som själva migrationen. Det kan bli mycket spännande att se hur de ska lösa den här knuten.

KnutFramtiden får utvisa men det ska bli intressant att se hur regeringen löser den är knuten. En av de sämsta regeringarna landet har sett på länge lovar inte mycket. Foto: Av David J. Fred – Transferred from en.wikipedia to Commons.(Original text: Self-created, en:Nikon D70, uploaded by creator of image), CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1927058

Löjesguiden nominerar idag landets nuvarande och förra justitieminister till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Tyvärr upprepar sig historien igen och igen. Situationer och förutsättningar ändras, men inget händer på motsvarande front i lagstiftningen. Nu har vi fått ett konkret exempel på hur ett rent av livsavgörande arbete förhindras på grund av att regler är otidsenliga. Jo, det tar tid att ta fram nya men det arbetet borde ha startats i förrgår. Eftersom det inte har gjorts är ni båda formidabla foliehattskandidater.

6 tankar på “Ingen pli i vår demokrati?

 1. Hej.

  En stilla invändning, inte så mycket mot dig utan mer allmänt mot det sätt vi alla diskuterar detta:
  Den passiva formen.

  Vi diskuterar alltid, snart sagt, i termer av att vi inte kan det ena eller det andra på grund av diverse regler och förordningar som vore dessa naturlagar utan bakomliggande avsikt och tanke.

  I själva verket är det ju ansvariga (ha!) personer som valt att agera på ett visst sätt, som valt att låta detta ske. Om jag, och du, och alla andra som i princip dagligen debatterar sådant här konsekvent angriper diverse missförhållanden utifrån att ledande och ansvariga personer själva valt sitt agerande (eller icke-agerande) och skoningslöst hugger på passiva formuleringar av slaget ‘Det blev inte som vi ville’ för att belysa att nej, det ‘blir’ inte; vi gjorde på det ena eller det andra sättet.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Det är lite därför jag nominerar både den nuvarande och den dåvarande justitieministern, ingen har gjort något åt ett uppenbart problem och nu är vi där och då är det lite sent påkommet. Mellan raderna (?) försöker jag nog säga att passiviteten och den dåliga framförhållningen har gjort att allt har landat i detta. Och du har helt rätt, när det är försent heter det alltid ”det blev inte som vi tänkt oss”. Motfrågan blir naturligtvis ”tänkte du alls eller bara alldeles alldeles galet?”

   Gilla

  • Du tänker på IS eller Nusra al-Jabhat krigaren som kom hem och utan att någon kände till hans bakgrund jobbade han på callcenter eller liknande? Jo, jag läste den och den är ju fruktansvärd. Ytterligare ett exempel på hur dålig koll vi faktiskt har.

   Gilla

 2. Tror du verkligen att det är så många som hela statsledningen som tror på sin egen politik? Själv tror jag inte att Stefan Löfven tror på sin politik. Det är därför som han är den Osynlige Mannen.

  Gilla

  • Jag vet inte om de tror på den eller inte, det vet nog ingen utom de själva. Vad jag vet är att jag kan spekulera och tro, inget annat. När man ser sådana exempel som det som du nyss har läst om tror jag de åtminstone är rätt korkade om inte annat. De har en situation, de har facit på handen när myndighet efter myndighet talar om hur det dagliga arbetet fungerar i migrationsfloden dvs inte alls. De får till och med varningssignaler från partisystern Mona Sahlin men ändå händer inget som jag har hört eller sett med just sekretesslagstiftningen. Morgan Johansson har varit märkligt tyst som kommentar på just Mona Sahlins inlägg och polisens svar på hennes anmärkningar. Det hela är som vanligt märkligt, kanske ett normaltillstånd när det gäller regeringen rent av? 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s