Och Så Har Vi Ju Wallström

Margot Wallström tillhör den skara ministrar som har skitit i det blå skåpet på ett högst iögonfallande sätt. Med stort patos har hon gått in för att skapa stora rubriker och snackisar kring framför allt Palestina-frågan. Detta för att kunna tillfredsställa sina samarbetspartier och samtidigt skapa en aura av kraft kring en regering som egentligen har allt annat än just detta. Ett svagt kort som Margot Wallström gör därmed det som förväntas, med utfall döljer hon det faktumet att hon har lite eller inget att komma med. De senaste dagarna har dock denna taktik fått en hel del bakslag, misslyckanden som kan komma att kosta Sverige rätt mycket i form av sämre förhållanden till våra grannländer.

Margot Wallström PekarHar Margot Wallström inofficiellt världsrekord diplomatiska tabbar? Foto: SVD

Det gick inte mer än en vecka efter Sveriges erkännande av Palestina innan frågetecknen började dyka upp. Erkännandet var ett misstag enligt mig eftersom tiden är helt fel vald, vare sig land eller ledning uppfyller heller de folkrättsliga krav man måste ställa innan ett land kan erkännas. Nu visar det sig dessutom att också omständigheterna och turerna kring detta kan vara ett klavertramp. Margot Wallström har nämligen enligt vissa försökt att påverka våra grannländers inställning och få med dem i erkännandet, ett försök som skulle kunna ses som en inblandning i deras inre angelägenheter. Det började med hennes uttalande om att hon gärna såg att ”regeringen ville få fler att tänka om”. Sagt och gjort, Margot gav sig ut på sitt egna lilla korståg för att skapa förutsättningar för ett gemensamt erkännande. Finland, Norge, Danmark fick besök i Margots egna lilla mission att se till att fler blev rättänkande. Tanken var att skapa en nordisk allians bakom målet. Resultatet blev dock skralt. Danmark och Finland svor sig trogen tvåstatslösningen. Norges regering ville se fler goda tecken från Palestinsk sida i förhandlingarna innan de tyckte tiden var mogen. Alla dessa beslut var mogna och kloka enligt mig.

KrigDär internationell politik misslyckas får militären och civila ta smällen Foto: SVD

Stefan Löfven kopplade på sin charm för att kunna saluföra idén. Under hans statsbesök i Finland togs frågan upp och också på hans fortsatta rundresa till de olika regeringar han besökte. Ingen framgång heller där. Istället måste man börja fråga sig en rad andra frågor. Var Danmarks och Finlands officiella uttalanden och förtydliganden om hur trogen länderna var tvåstatslösningen en markering mot Sverige att man inte ställde upp på vår linje? Var Norges uttalande ett sätt att tala om för framför allt Hamas på den Palestinska sidan att Norge kräver mer innan man följer Sveriges exempel? Och gör detta sammantaget att Sveriges linje faktiskt har slagit bakut och fått motsatt effekt när det gäller den samsyn regeringen från början ville söka? Ingen har svaren på de frågorna inte heller jag, men man måste fråga sig om regeringens förtida åtgärd nu inte kan ha blivit en belastning för dem i framtida utrikespolitik. Fler kommentarer om händelsen hittar du i en artikel i SVD.

JerusalemAttentatet på onsdagen i Jerusalem Foto: TT

Ytterligare en fråga man måste ställa är följande: Har Sveriges åtgärd att erkänna Palestina också gett Hamas större legitimitet i deras egna ögon, att vårt erkännande helt enkelt är ett erkännande av dom? Om svaret blir ”ja” kan Sveriges åtgärd ha bidragit till onsdagens terrorhandling i Jerusalem där en person kördes ihjäl och tretton skadades av en palestinier som senare sköts ihjäl? Samma Hamas har inte tagit på sig skulden men prisat tilltaget och uppmuntrat fler att följa efter. Mannen som utförde dådet sägs dock vara medlem i Hamas, så om kopplingen finns eller inte återstår att se. Så ”hedrar” alltså Hamas den sju månader gamla flickan som dog i attentatet. Kommer Sveriges åtgärd att i framtiden få samma effekt så att terror åter blir en metod för ett Hamas som uppenbarligen känner att man nu har en starkare position gentemot omvärlden när man har släppts in i diplomatins finrum? Mer om händelsen i Jerusalem kan man läsa på den svenskspråkiga sajten YLE i följande artikel.

SkåningSkåningar – bojkotta Sverige! Massakrer och ockupation säger allt Foto Jazzhands

Margot Wallström fortsätter  sin vana trogen att spotta ur sig tokigheter. Det senaste är att hon vill att produkter t ex frukt odlade på ockuperade områden på västbanken ska märkas att de kommer just därifrån. Smart kan några tycka men det är det ju inte, det är inget annat än hyckleri. För med det tänkesättet borde vi ju på samma sätt märka t ex granatäpplen eller andra frukter odlade på Krimhalvön eller olivolja pressad på den norra delen av Cypern eftersom båda anses ockuperade. Timmer från ryska Karelen kan vi inte längre köpa in heller. Vare sig den används i träindustri eller massaindustri måste vi ursprungsmärka den som odlad på ockuperad mark. Vi kanske till och med skulle behöva märka alla svenska som skickas till Halland eller Skåne med en varningstext. ”Varning! Denna produkt är tillverkad i ett land som mellan 1675 och 1679 åsamkade båda era landskap stort lidande och till och med massakrer samt etnisk rensning. Köp helst inte svenska produkter om du är emot dessa tilltag!” Men föreslår Margot en sån åtgärd också? Nej då, det är inte lika politiskt korrekt för i logiken som omger Margot Wallström är det skillnad på länder och länder. Dessutom finns inte något sådant intresse hos beställarna av det elände som kallas utrikespolitik nämligen v och mp.

KrimKrim är också ockuperat, varför inte ursprungsmärka produkter därifrån? Foto: SVD

Wallström har dock gjort bort sig i dubbel bemärkelse. Innan sin karriär som utrikesminister gjorde Margot Wallström jobb åt Postkodlotteriet. På regeringens hemsida har hon lagt ut ett CV där hon mörkar sina uppdrag, det finns helt enkelt inte med. Man måste komma ihåg att denna koppling är mycket kontroversiell, lotteriet har under hela sin tid anmälts över 100 gånger. Det är framför allt deras marknadsföring som har blivit föremål för granskning, mer om den hittar du i en artikel i Aftonbladet..Också SVD har granskat lotteriet, här hittar du en artikel från tidningen. Före detta anställda har vittnat om en ledning som har tystat dem från uttalanden och avslöjanden om deras metoder. Mer om kritiken i en artikel i Aftonbladet. I en tidigare artikel har tidningen också avslöjat att företaget bakom lotteriet har slussat stora pengar till huvudägarna i Holland och att dessa har skott sig ordentligt. Bakgrunden är ju att lotteriet skryter med att merparten av överskottet går till forskning, men sanningen kan vara en helt annan som följande artikel i Aftonbladet om detta visar.

PostkodlotterietOsunda företag är osunda företag, även om man har Margot med sig Foto: Resumé

För Margot Wallströms del handlar hela frågan om trovärdighet. Man kan aldrig kalla sig tillförlitlig så länge man inte lägger alla kort på bordet. Gör man dessutom som Wallström när man döljer delar av historien och försöker att släta över det hela när man i efterhand får frågor om detta, kan intrycket bli att man har något att dölja. Kopplingen till just Postkodlotteriet är som redovisat dessutom dubbelt känsligt, det är inget företag med helt rent mjöl i påsen vi pratar om. Till saken hör att hon inte är den enda politikern som har haft ett osunt förhållande till lotteriet. Förra statsministern Fredrik Reinfeldt hade också en del att redovisa där vilket naturligtvis inte förtar Margots skuld. Sanningen är fortfarande att hon har den hel del att att ställas till svars för. Borde hon t ex inte KU-anmälas av någon i riksdagen? Ett förtida och förhastat beslut, eventuella inblandningar i vad grannländerna ser som sin inre angelägenhet och till sist oseriösa extraknäck som väcker frågeställningar är ändå en rätt diger lista.

DodgySkumraskaffärer och politik hör inte ihop – redovisa tack Foto: Insidecroydon

Löjesguiden vill med artikeln nominera Margot Wallström till priset ”Foliehatt of the year”. Motiveringen lyder: ”Du nomineras för alla de frågor om både motiv och metod som väcks av den senaste tidens aktiviteter. Också de saker du inte redovisar är ett problem och är också de en anledning till nomineringen. Anledningen till nomineringen går också att finna i det faktumet att ditt hanterande av Palestina-frågan gentemot Finland, Danmark och Norge väcker frågor som om inte både du och statsministern har överträtt era befogenheter. Klyftan mellan våra respektive länder kan ha ökat eftersom ert hanterande har ökat behovet hos dessa länder att markera både mot Sverige och förklara inställningen för de berörda parterna i konflikten. Ni kan därmed ha orsakat en ökad klyfta mellan de nordiska länderna. Ett rätt svårslaget rekord inom utrikespolitken om detta skulle visa sig vara sant.”

3 tankar på “Och Så Har Vi Ju Wallström

 1. Har inte mycket till övers för Margot Wallström . Jag och många andra kan inte se att hon har gjort något avtryck i inrikespolitiken men nu dessvärre istället har gjort ett negativt avtryck i utrikespolitiken.
  Vet dock inte om jag håller med dig om att hon har blandat sig i andra länders angelägenheter när hon försökte få Norge,Danmark och Finland att hänga på erkännandet av Palestina. Det tillhör väl utrikespolitiken att försöka bygga allianser och att om möjligt gå fram gemensamt i vissa frågor ?
  Håller däremot helt med dig om att det är alldeles för tidigt att erkänna Palestina och det är löjligt med hennes ide’ om att märka livsmedel som kommer från Palestina.

  Gilla

  • Lite förtydligande, jag påstår inte att hon blandar sig men jag tycker däremot man måste fråga sig om det är det som har hänt. Svaret på propåerna kom snabbt och det KAN betyda att Finland och Danmark kände ett behov att markera. Markeringen skulle i så fall vara avsedd för att förtydliga för både Palestinier och Israeler var de båda länderna står. Mao den texten ska nog bara ses som en fråga, en spekulation från min sida vad som har hänt men däremot inte en beskrivning av verkligheten.
   Du har rätt i att Margot hittills har gjort ett mycket negativt intryck men jag tror faktiskt inte till hennes försvar att det hon driver är något hon själv tror på. Det är snarare åter denna eftergift, i fallet Palestina är det en eftergift till de krafter inom mp som samlas kring Mehmet Kaplan och den extremistiska linje han står för. Jag HOPPAS att Margot ogillar det hon gör och att hon kommer på bättre tankar om och när sossarna tar bladet från munnen och ser till att inte bara vara de som lyssnar utan ser till att tokskallarna de samarbetar med är de som kommer att bli de som lyssnar i den proportion de har mandat till dvs att sossarna får mer och mp och v mindre att säga till om. Kanske är detta mest fromma förhoppningar men vi får se.

   Gilla

 2. Vet inte om det gör saken bättre att S yttterligare en gång kryper för sina extremistiska vänner i MP och V när de erkänner Palestina. I just sådana ärenden är det ju i så fall extra viktigt att de säger ifrån och ber extremisterna dra dit pepparn växer….
  Att Finland och Danmark känner ett behov att säga att de inte ställer upp på ett erkännande av Palestina har jag inget problem med. Har heller inget problem med att Sverige ber andra länder att stödja oss i vår utrikespolitik om vi nu gör det.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s