Regeringskris?

Sverige kan ha en annalkande regeringskris på gång. Inte mig emot, det är i så fall Miljöpartiet som skulle tåg ut och vad jag tycker om dom ska jag inte uttrycka i ord. Själv ser jag det helt enkelt som det bästa som skulle kunna hända. Brytningen S+MP är till och med något som borde hänt förra året efter Åsa Romson berömda tal i Almedalen.

Den nya situationen som har uppstått i kölvattnet på regeringens beslut om migrationsstopp där det visade sig att frågan har splittrat Miljöpartiet långt ner i maskrosrötterna. Läs mer om upproret i artikeln (unvis.it) i Expressen. Det har gått så långt att medlemmar har lämnat partiet som ges exempel på här i Expressen (unvis.it). Den alltid lika suveräna bloggaren Fnordspotting har skrivit om miljöpartiets nya dilemma.

MaskrosFrågan är om inte avgasrören i MP har hamnat ur askan i elden. Överenskommelsen med s i migrationsfrågan kan bli en Pyrrhusseger som får partiet att åtminstone lämna regeringen och kanske också spricka. Foto: ”DandelionFlower2” by UpstateNYer – Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Det interna upproret har nu nått regeringskansliet. Chrisitian Valtersson har hittills varit politisk sakkunnig i statsrådsberedningen för Miljöpartiet, det är han inte längre. På grund av överenskommelsen lämnar han nu posten, DI har skrivit mer om händelsen. Händelsen visar alltså att detta inte bara är ett problem som handlar om väljarna och medlemmarna på lokalt eller ett individuellt plan.

För partiledningen kommer det nu som en obehaglig överraskning att sprickan går hela vägen upp i partitoppen och att folk dessutom går så här långt i sitt motstånd. Det skulle till och med kunna visa sig att partiet håller på att spricka inifrån över frågan. Den klara skiljelinjen går ju mellan pragmatiker som ser makten som det viktigaste och de som ser principerna och sakpolitikens innehåll som det viktigare.

De båda avgasrören Åsa Romson och Gustav Fridolin välkomnar säkert inte nyheten. De båda är starkt ifrågasatta efter överenskommelsen men också för andra saker. Utåt försöker man att hålla en god min men inåt och också utåt från vissa håll, har det ibland låtit annorlunda. Bertil Torekull var en av dem som tog bladet från munnen angående Åsa Romson och han gjorde det publikt i Expressen (unvis.it). Kritiken efter artikeln var stenhård men mot Torekull, inte Romson.

Också inom mer militanta falanger inom miljörörelsen har framför allt Åsa Romson fått klä skott för kritik. Det har bland annat hetat att hon har talat med kluven tunga när hon har föreslagit mjukare linje när hon har argumenterat för en senareläggning av avgaskraven än vad som har varit EU-kommissionens linje. Mer om den saken kan man läsa om i Miljöaktuellt.

MarscheraDe mer militanta inom miljörörelsen är också på marsch. Man menar dels att miljöpartiet har sålt ut sina värderingar och från andra håll hörs signaler om svek i sakfrågor som utsläppen. Foto: Wikimedia Commons

Regeringsmakten kan alltså ha visat sig bli en Pyrrhusseger (Wikipedia) för Miljöpartiet. Priset kan ha blivit för högt och nu gäller det för de två avgasrören att visa ledarskap om man ska kunna hålla ihop det som återstår av partiet. Hittills har dock ingen av dessa visat ett enda tecken på förmågan att leda så oddsen är nog ändå rätt låga om striden skulle trappas upp.

Hittills har ju ”ledarskapet” visat sig något valhänt. Åsa Romson har gjort det ena mer förvirrade uttalandet efter det andra, exempel här (unvis.it) från SVD. Gustav Fridolin har mest sysslat med plakatpolitik och att dölja det faktumet att han misslyckats med skolan som han lovade att fixa på 100 dagar. Mer om det misslyckandet på Expressens debattsida (unvis.it).

Ett  sånt parti i regeringen är enligt mig så pass magstarkt att det bästa som kunde hända är just att Miljöpartiet lämnar regeringen och att Löfven söker andra krafter att regera med. Den här gången bör hans utgångspunkt vara partier som är beredda att ta ansvar för landet istället för att slita sönder det med felaktig politik. Något som utesluter både MP och V. Men kanske kommer tomten nu med en förtida julklapp, Miljöpartiets uttåg vore det bästa som kunde hända i varje fall i min värld.

Gordisk Knut

Miljöpartiet har ställts inför en rätt trasslig situation. Man måste bemöta och lugna kritikerna samtidigt som man ska leva upp till det som just för kritikerna är det oacceptabla. Mitt i soppan ska två avgasrör som hittills inte visat större ledarförmåga styra upp ett parti i fritt fall. Foto: Wikimedia Commons

Löjesguiden nominerar idag Miljöpartiet till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Regeringsmakt är detsamma som ansvar, något ni har visat ett klart underskott på. Där det borde funnits kunskap finns plakatpolitik, där det borde funnits ansvar finns tramsigheter och där det borde finnas insikter finns verklighetsförnekelse. Tre faktorer som borde utesluta er från all makt men ändå inte gör det. Det gör er till formfulländade kandidater till priset.”

4 tankar på “Regeringskris?

 1. Hej.

  Stilla natt, Romson har fnatt
  Fri-do-lin – hår av Hin
  Alice Bah-Kunke
  på Ro-osenbad
  Vältrar sig i ett pengabad
  Emm-pe sitter vid makten
  Löfven är nog pantad och såld

  Sve-eriges land
  Stå-år i brand
  Pengar det finns i massor
  Tas från ett frågande folk

  Tusan vad svårt det blev att dikta efter ‘Stilla Natt’

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Nästa års Luciavisa där kanske, eller kanske rent av ett tomterim till familjen Löfvens paket till Stefan. Jag kan se paketets innehåll med en darttavla med en tryckt bild av Fridolin/Romson över bullseye på. Om inte Stefan får en sån tavla så önskar jag mig den, det vore nog den bästa julklappen någonsin.

   Gilla

 2. Ja, frågan är om mp sitter kvar året ut eller inte. Vid nästa åtstramning i migrationspolitiken måste de gå. Tydligen är målet för regeringen att få ner antalet asylsökande till 1000-2000 i veckan, men trots minskat antal de senaste veckorna kommer det ändå 300-600 om dagen, så frågan är vad som kommer att hända. Är de id-kontroller som ska införas fr.o.m. 4 januari tillräckliga? Med de här förslagen skulle antalet asylsökande bli noll:
  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/infoer-riktiga-graenskontroller-vid-bron-21106
  Om de införs (vilket mp inte kommer att gå med på), vad gör Danmark då?

  Gilla

  • Jag spekulerar personligen hur många timmar det dröjer innan de faktiskt tågar ut. OM jag skulle ha rätt och de skulle göra slag i saken skulle jag personligen inte sörja det minsta. Det bästa som skulle kunna hända är en ombildning av regeringen utan mp och v, men det är naturligtvis en syn på saken som får stå för mig. En del saker tyder i vilket fall som helst på att Miljöpartiet står inför någon form av kris. Den kan vara inre och så djup att de faktiskt splittras, den kan vara allmän så att partiet som sagt tågar ut ur Rosenbad. Naturligtvis är migrationsfrågan den stora stötestenen och problemet för de två avgasrören är att det finns en förväntan hos s på att de ska gå med på eftergifter men dessa får för den inre opinionen för stora för då kollapsar allt. Återigen personligen tror jag att Löfven som ju har ”fler åtgärder” i bakfickan kommer att dra det kortet och då brister det. Hur länge det dröjer innan det händer och under vilka omständigheter det händer eller vilka förklaringarna kommer att vara återstår att se men det verkar som om hur avgasrören än vänder på steken så sitter ändalykten bak. Jag tror också att det finns en oförståelse hos s som nu gör att de pressas i en situation de inte längre mäktar med att hantera där kraven är allt för högt ställda och verkligheten alltför påträngande. Realism har i min världsanalys aldrig varit mp starka sida och det lär tyvärr återigen visa sig vara ödesdigert.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s