Den missriktade omtanken

Enligt Per Albin Hansson skulle det offentliga samhället vara liktydigt med ”det goda samhället”. Men hur lever dagens politiker egentligen upp till de stolta paroller som en gång byggde välfärden? Hur väl lever systemet upp till något så förpliktigande som ”det goda samhället”? Tyvärr är det ömsom vin, ömsom vatten. För det är tyvärr långt ifrån alltid som samhället är just det ”goda samhället”.

Ibland finns helt enkelt inte resurserna, ibland är det som om man medvetet drog allt i långbänk för att slippa kostnaderna (Sydöstran; Archive). Det jag talar om är kommuner som vägrar att betala för det de har en lagstadgad skyldighet att tillhandahålla, som t ex service och vård åt äldre eller handikappade. Resultatet kan bli som för stackars Stefan i artikeln, en ren Kafka-lik situation där man i stort sett är helt utelämnad åt andra krafter än de egna. Byråkrati och snålhet i en häxblandning som till sist lämnar den enskilde rättslös.

Soppan det offentliga skapar är ibland monumental, men också präglad av snålhet. De som har betalat för att kunna försäkra sig om trygghet ställs utan. Har man däremot inte betalat en spänn i skatt finns det däremot pengar (Aftonbladet; Archive). Exempel på att det finns kostnader och kostnader. Vissa tar man, andra tar man inte i med tång. Selektionsförmågan tycks total och det är snart kostnader som inte bara svider utan som också skaver i folks rättsmedvetande.

SoppaDet offentliga präglas allt som oftast av en enda soppa. Kvar blir bara kostnaden och förstörda skatteresurser. Foto: By Unknown or not provided – U.S. National Archives and Records Administration, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17201694

Det värsta är just att det är de som står för kostnaderna som tycks dra det kortaste strået. Ett faktum som undergräver betalningsviljan och som så småningom kommer att luckra upp välfärden om det får gå för långt. Välfärden som vi känner den, kan vara ett minne blott om folk känner att de inte får något för sina pengar helt enkelt. Högre och högre skatter borde följas av högre och högre omtanke om hur pengarna används och en större omtanke om den som betalar dvs skattebetalarna. Istället tycks det vara tvärtom.

När man till och med går så långt som Vänsterpartiet och ser till att också de som vistas här illegalt (Norrbottens Kuriren; Archive) får ta del, har någon anständighetsgräns passerats. Det offentliga tillhör medborgaren, inte Vänsterpartiets ”nu-ska-vi-köpa-röster-kommando”. Den som betalar är också den som bestämmer och den som ska kunna ta del av sina pengar, så enkelt är det.

Men den ofantliga sektorn begår fler övergrepp. Vad sägs om lagbrott (GP; Archive) som alla andra än det offentliga skulle fått straff för. När stat eller kommun medvetet eller omedvetet blir indragen i väldigt tveksamma, kanske rent av ljusskygg verksamhet, är något ruttet i konungariket Sverige. I det här exemplet är det Göteborgs kommun som har gjort bort sig och det borde inte ha varit så svårt att dubbelkolla innan man ingår avtal. Svartbygge som det rör sig om är trots allt ett rätt grovt brott.

Ett annat fenomen offentliga pengar bidrar till, är undanträngningseffekterna som uppstår när man skattesubventionerar kostnader för arbetskraft. Skattefinansierade arbeten (Arbetet; Archive) har varit en grundbult i svensk ekonomi sedan 1930-talet. Under hela perioden har diskussionens vågor gått höga, subventionerade jobb tränger undan ”riktiga”. Anledningen är att subventionerade jobb är billigare. Det finns inget incitament att anställa en person med full lön när man kan komma undan med lägre kostnad.

Shall we let him get away with it. Let's go everybody - Keep `em firingNär det offentliga subventionerar löner finns ingen anledning att anställa andra till fullt pris. Det skapar en undanträngningseffekt och både det offentliga och det privata kommer undan med ren lönedumpning Foto: Wikimedia Commons

Istället blir åtgärden ett nollsummespel där grupper som har extra svårt att få in en fot på arbetsmarknaden går från skattesubventionerade jobb till nya. Vad som var tänkt som en tillfällig lösning, börjar alltmer likna en permanent. Inga nya jobb skapas utan istället är hela idén bara en kostnadsdumpning som både det privata och det offentliga använder för att sänka sina kostnader. Den enskilde arbetslöse är som vanligt den stora förloraren eftersom jobben är tillfälliga och oftast inte ens leder till riktiga jobb.

Metoden används dessutom flitigt för att putsa till statistiken. Ingen sida är här sämre eller bättre, alla är lika goda kålsupare. Anledningen är att ingen får ökat väljarstöd av ökade arbetslöshetssiffror. Att gömma undan folk i åtgärder för att undvika väljarnas vrede, har blivit en nationalsport. Det lär inte heller bli en hit bland väljarna att säga sanningen. Sverige skapar inte längre nya jobb, vi går kräftgång. Allt vi tycks kunna svara med är skattefinansierade jobb varav en del av den tveksamma (SVT; Archive) sorten.

Från finansdepartement till de olika underliggande departementen, finansen är ju ett mycket tongivande departement med en mäktig minister, går ständiga dekret ut om att göra något åt kostnaderna. Men också att ”fixa till statistiken” är en populär sport. Öppet och ärligt redovisade siffror över arbetslösheten lär som sagt inte bli en valvinnare, här är goda råd dyra. Stora summor satsas alltså på att gömma undan Sveriges dåliga samvete istället för att se till att hjulen kommer i rullning.

På område efter område rullar alltså pengarna i en strid ström till ibland rent ohälsosamt korkade saker. Gustav Möller  gamla valspråk (Socialdemokraterna; Archive) om att ”Varje förslösad skattekrona, är en stöld av folket” (borde det inte heta ”från folket”?) är som bortblåst. Det mest ironiska är dock att det parti som en gång myntade uttrycket nu själva är de som står för ett gigantiskt slöseri.

SpargrisSvenska skattepengar slösas bort och det bästa sättet att beskriva många projekt är ren penningförstörelse. Sänkt skatt och minskad offentlig sektor borde vara en självklarhet men är det inte i dagens Sverige. Foto: Wikimedia Commons

Löjesguiden nominerar idag regeringen men främst Socialdemokraterna till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Världens högsta skatt men också världens mest missriktade hushållning med pengarna är ett faktum. När det offentliga är framme fortsätter pengarna att rulla. Två partier, V och Mp, tycks också ha missuppfattat vad pengarna ska gå till. De som aldrig har betalat ska ha allt, de som däremot har betalat får allt mindre. Det gör er allihop till goda kandidater till priset”

6 tankar på “Den missriktade omtanken

 1. Hej.

  Möllers uttalande är korrekt för sin tid: ”stulit av någon”. Numera kan man lika gärna säga ”stulit från någon”, då nyansen och skillnaden är utraderad. För mig som språk- och kommunikationsintresserad lärare är det intressant att notera att Orwells verkliga varning i hans olika texter (uppsatsen om ‘Newspeak’ i synnerhet) drunknat i den mer visuellt begripliga hysterin för övervakningssamhället. Den verkliga faran var språkets förflackning och ords ‘utspädande’ och försvinnande. När nyanserna blir färre, färre ord kan betyda fler saker, och ordförrådet dels krymper och dels byts ut i allt raskare tempo förenklas och fördummas tankeförmågan, inte minst förmågan till abstrakt tänkande.

  Vad det har att göra med dagsläget i svensk politik på alla nivåer är tämligen uppenbart. Själv upplever jag dagligen hur inte bara elever (vilka kan förlåtas då de är barn) utan även kollegor har svårt att föra relativt enkla pedagogiska eller undervisningspsykologiska resonemang med korrekt terminologi. Floskler och papegojliknande svar är man däremot väl kunnig i.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Ords förflackning och språkets utarmning är något fruktansvärt. Så sent som häromdagen satt jag och läste en blogg där en person på fullaste allvar skrev ”fotölj”. Som den petimeter jag är, anmärkte jag genast och menade att det stavas faktiskt ”fåtölj”. Jag fick något surmulet svar och fortfarande än i denna dag är ordet stavat ”fotölj”. Språket och språkbruket är i fritt fall och vems felet är kan man dividera om länge, för mig är skurken i sammanhanget redan identifierad och den heter ”mobiltelefon”.

   Den används ju i både undervisning och också då den inte ska användas är den ändå flitigt använd i skolan. De som inte är intresserade av skolan därför att de redan har straffat ut sig själva, chattar med kompisarna. De som vill lära sig något googlar eller söker på egen hand. Resultatet har blivit flera och är långt ifrån alltid bra. Stavningsverktygen har lärt folk att det heter ”foto modell” eller ”fotölj” därför att stavningsverktyg i grunden inte kan svenska grammatiska regler, än mindre särskrivningsregler. Särskilt de sista är helt anglofierade och därför blir det vad det blir dvs pann kaka.

   Den andra effekten är faktabaserad. Man ska ta reda på fakta och tror att allt som finns på nätet är sant. Naturligtvis är sanningen långt ifrån så. Mycket av det du hittar på nätet är tvärtom ren och skär lögn, ibland ren propaganda för att styra och manipulera folk. Det du hittar på nätet måste alltså läsas med ett saltberg i beredskap. Ändå betraktas det som sanningen och det är därför du får effekter som att allt är judarnas fel eller att illuminati verkligen styr världen. Dags alltså att göra två saker. Förbjud mobiltelefonen i undervisningen och lär ungarna att allt som står på nätet inte på något sätt har med sanningen att göra. Papegojorna kraxar på och politikerna backar så det lär väl aldrig inträffa även om det borde.

   Många tänkares uttalande som är både kloka och sanna försvinner eller förvanskas i den här miljön. Alla vill använda de verktyg de kan hitta på just nätet för att gagna den egna saken. För några år sedan hade jag en ytterst infekterad debatt på en blogg med piratpartister när de var som kaxigast. De försvarade ivrigt fildelningsfenomenet och jag konstnären bakom en låt eller ett verk som får sin inkomst stulen genom tilltaget.

   Till sist kommer det en tror är dråpslaget, han utmålar sig och de sina som ”vår tids Rosa Parks”. Jag förevisade naturligtvis honom om vem hon var och i vilken kontext man måste sätta in henne men hans bild var klar, de var martyrer. När den tråden hade dragits i oändlighet idiotförklarade jag helt enkelt både honom och resonemanget som ett fräckt försök att bära offerkoftan som jag tjatar så mycket om här på bloggen. Tanken är ju att göra sig till en modern martyr vars syfte är gott men som är missförstådd och mobbad. Samma metod som både muslimer, feminister och andra använder sig av med andra ord. För genom att sätta underdog-stämpel på sig får man automatiskt samhällets blick på sig med både sympati och ekonomiskt såväl som politiskt stöd som följd. Ett orättfärdigt budskap kan därmed bli rättfärdigat.

   Gilla

   • Hej.

    Responsen från kollegor när man påpekar att det är rena löjan att låta barn ‘fritt söka kunskap’ på nätet är obetalbar. Att man måste ha kunskap förvärvad via studier för att kunna söka på egen hand är.. ja vad skall man kalla det? En påminnelse om hur krävande det är att undervisa på riktigt?

    Nog för att mobiler och ‘paddor’ skyndat på utvecklingen, men som varje nykter alkoholist vet: valet att avstå från förfall är ett aktivt val och måste göras varje gång tillfälle erbjuds att falla ifrån.

    Fotölj skulle jag läst som en ögla för en fot, från öljett. En sorts snara alltså. Poetiskt passande törhända.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    Gilla

   • För att metoden ska fungera måste man ha dels förkunskaper och de förvärvas egentligen bara genom hederligt gammalt råpluggande i böcker som förhoppningsvis fortfarande har förmågan att vara objektiva. Det har ju funnits en tendens att smyga in propaganda i dessa från inte minst den nuvarande utbildningsministern. För det andra måste man lära barn att kunna tänka kritiskt, att ifrågasätta. Förstår man inte detta, vilket du ju gör men inte dina kollegor tydligen, borde man nog inte vara lärare. Kritiskt tänkande är som du vet grunden i allt akademiskt tänkande och måste finnas där för att kunna urskilja sanning från lögn.

    Det tekniska hjälpmedlet padda eller mobil har jag inget emot själv, men det är hur det används och att man inte kombinerar det med just kunskapen om kritiskt tänkande och därmed förmågan att skilja lögn från sanning jag reagerar på. Nätet är lurigt på det sättet att här finns allehanda propagandister, men också en och annan sanning. Ett ganska skakande exempel är Wikipedia. Det är ju ett uppslagsverk men problemet är att granskningen som ska ske är så grovmaskig att saker som inte borde stå där slinker med. Jag har länkat dit själv några gånger men först då jag har lusläst varje stavelse eftersom mycket där är direkt felaktigt. Ett annat fel med sajten är att också den som INTE har skrivit, kan gå in och ändra i artiklar. Det var det som hände för några år sedan.

    Det började med en artikel om svensk rösträttshistoria. Mycket riktigt påpekades i artikeln att män faktiskt inte fick full rösträtt förrän 1925. Anledningen var att män kunde fråntas rösträtten om de var straffade, inte hade fullgjort värnplikten eller hade missat att betala sin kommunala skatt. Detta drabbade INTE kvinnor som inte innefattades av lagen som inskränkte rösträtten. Man kunde därför med viss framgång påstå att män därför fick full rösträtt efter kvinnor, inte före som feministerna vill påskina. Ett faktum som stack i ögonen hos just denna grupp som har som främsta mål att få bära offerkoftan i varje sammanhang.

    Man startade därför en kampanj i all hemlighet som trummades ut via chattar och andra forum att ändra i just den typen av artiklar. Man gick in på Wikipedia och snart var den misshagliga uppgiften ändrad. Historieförfalskning kallades det förr, nu är det ”den nya tiden”. Lögn blir sanning och allt handlar om propaganda för att kunna bära offerkoftan i fred. Det ger sympatipoänger och bidrag. Fakta är överskattat och istället handlar det om att vissa uppgifter är ren lögn men det gäller ju att ropa högst så alla trix är ju tillåtna. Med andra ord, min åsikt är att paddor och annat i all ära men vi måste tillbaka till den gamla kunskapsskolan om vi inte snart vill ha ett samhälle där fakta är lögn och lögn är fint därför att det gäller att skapa sympatier för en sak som bygger på just felaktigheter. Kanske är vi redan där, vem vet.

    Gilla

 2. Associerar åter fritt omkring ämnet efter ditt fina bildmaterial.

  En kollega i ett tidigare jobb hade tidigare varit i det militära. För att inte slösa med resurser använde koket alla grönsaker (om de inte blev uppätna förstås) tre gånger: först var de färska, sedan kokta som tillbehör, och till sist hackade och kokta en gång till i soppan.

  Nog är det märkligt att ju mer skatt vi betalar, desto oftare blir det bara soppa direkt?

  Gilla

  • Det är för stora summor och administrationer att hantera, däri ligger ett problem. Sen har du röstköpets natur som går ut på att politiker ”måste” vidta vissa åtgärder för att ideologiskt sett ”förväntar” sig vissa väljargrupper detta, resultatet blir annars att de inte känner igen sig. Som du vet skapar ideologisk vilsenhet och känslan av att inte känna igen, en ilska och en vanmakt som i sin tur leder till vikande opinion så det undviker man ju helst. Politiker som sossar sitter därmed i den rävsax de själva har skapat. De kan inte säga ”Ni sjukskriver er för mycket och det kostar allt mer, nu måste också vi göra något åt detta”. Sjukskrivna, dvs de som ligger, slår inte en sosse på. Det är en sport Alliansen ägnar sig åt i fablernas värld.

   Så vad göra? Ja man måste få det att se ut som om man gjorde något fint och vackert. Gratis glasögon till barn på Vänsterpartiets initiativ är ett sådant förslag. Ser ju bra ut men det innehåller två problem. Det är för det första generellt vilket innebär att multimiljardärens barn såväl som Nisse i Hökarängens ungar ska ha det. För mig är inte det där självklart, den som har tunn plånbok ska naturligtvis ha bidraget men den som inte har fullt lika snål budget bör betala kostnaden ur egen ficka. Det andra problemet är att reformen innefattar papperslösa dvs de som vistas här illegalt och som har barn med behov av glasögon. Människor som har fått avslag men vistas här ändå, som inte betalar skatt och troligen försörjer sig på att jobba svart får alltså ta del av den välfärd de inte är med och betalar. Ja, jag behöver nog inte säga mer än så för att beskriva hur galet jag tycker det hela är.

   Till sist har vi känslan av ”Money no problem” som är rätt väl spridd framför allt i vänsterkretsar. Ekonomin är ett ymnighetshorn, ingenting sinar någonsin. Pengarna bara flyter in och skatten kan man höja till i stort sett 100 % utan att någon skada sker. Problemet är att bilden inte är sann, det ställer till med stor skada och det borde man förstå. Dagligen kan man t ex konstatera att jobb inte växer på träd, gissa varför. Kan det vara att det är dyrt att anställa och att industrin i väst går kräftgång där marginalerna alltmer krymper? Där blundar svensk vänster och också så på ett internationellt plan. Ett annat tecken på hur stor skada det åsamkar är antalet som väljer att undvika att betala skatt för tjänster utförda. Svårt att mäta men det görs hela tiden uppskattningar som talar om en sektor i tillväxt.

   Alltihop tillsammans skapar den soppa försvarsaffischen i inlägget talar om. Krympande ekonomi där intäkterna minskar men utgifter som ökar, är inte en bra kombination. Sverige går faktiskt sakta men säkert mot en ekonomisk kollaps om inget görs. Magdalena Andersson tillhör den skaran personer som hellre sticker huvudet i sanden än inser hur läget är, hon lånar ju till och med till offentliga utgifter. En skrämmande utveckling som i värsta fall kommer att kosta för lång tid framöver.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s