Dagen då DÖ dog

DÖ är död, få förutom regeringspartierna kommer att sakna den politiskt sett perverterade konstruktionen. Det var under KD:s riksting partiet beslöt att lämna uppgörelsen och snart följde de andra i Alliansen efter. Den första reaktionen blev hård, framför allt Stefan Löfven och andra socialdemokrater som Alex Schulman var inte roade. Stefan Löfven kallade det ”upprörande”, ett uttalande bara en sosse på väg att förlora makten kan uttala. Du kan läsa mer om DÖ och dess undergång i Expressen (Unvis.it).

Det som händer nu kan bli en belastning för landet, men det kan också innebära en möjlighet. Det omedelbara som händer är att Stefan Löfven blir bakbunden i flera frågor. En sådan är höstbudgeten som nu i sina delar måste omarbetas. Detta för att den per automatik inte går igenom i riksdagen och det måste ses som bra. I varje fall om man har samma synsätt som jag har. Har oppositionen invändningar måste ju dessa delar ändras om Löfven vill att den inte röstas ner i riksdagen.

Jag ser den möjligheten som positiv. Stefan Löfven tvingas inte bara att agera statsminister istället för goddagspilt, utan det medför också att  de värsta förslagen nu måste ändras. Det kan till och med i förlängningen innebära att v och mp får mindre att säga till om eftersom de står för de mer extrema förslagen. Jag ser alltså det hela som extremt positivt. Äntligen kanske vi får en statsminister som agerar statsminister och äntligen kanske vi slipper extremismen.

CAMP LEJEUNE, N.C. - Super heavyweight, 1st Lt. Adam Rickenbach, is counted out in the second round after his bout with Sgt. Ruebben Woodruff Nov. 20. Rickenbach and fellow Marines are competing in the annual U.S. Marine Corps Boxing Team preliminaries here this week (Official U.S. Marine Corps photo by Sgt. Allan J. Grdovich).

Sverige är visserligen nere för räkning i den nuvarande utvecklingen och kan hamna än värre till utan DÖ, men allt beror på vad man gör det till. Vill man kan man göra det till en möjlighet för ”riktiga” förslag och breda lösningar baserade på kompromisser acceptabla för alla istället för extremistpartiernas agenda som hittills Foto: Wikimedia

Nackdelarna då? Jo, dom finns uppenbarligen. Det kommer bli betydligt svårare att få ihop lösningar som går att förankra i riksdagen, det kommer att bli mer snubblande nära nyval om detta inte går och det kommer att bli betydligt mer svettigt att försöka undvika det alla vill undvika – att  söka stöd hos SD. Det kommer att kräva uppoffringar, kompromisser och nattmanglingar. Det kommer att innebära att alla måste lära sig att ta ansvar och se till allas bästa istället för det egna främst. Om man inte klarar detta är nyval det enda som återstår.

Ett annat utfall är att den nedgående spiral i förtroende för alla etablerade partier som hittills varit fallet, nu kanske kan brytas. De får föra sin egna politik på gott och ont, de slipper att stå och högljutt klaga på förslagen för att i nästa sekund lägga ner rösten i riksdagen och de kan inte längre låta sig bakbindas i arbetet med att hitta framtidens politik.

En ny tid nalkas alltså. Frågan är om den är ljus eller mörk. Jag tycker inte man kan resonera utifrån de termerna utan att man måste fokusera på vad man kan göra med situationen istället. En logisk slutsats borde bli att utesluta de förslag som v och mp står för, ingen annan än dom stödjer dessa.

Möjligen applåderas de två partierna av riksdagsmän som Veronica Palm därför att hon i grund och botten är vänsterpartist, inte sosse. I övrigt kan ingen sosse skriva under på de tokigheter de två står för. Istället öppnas återigen andra scenarier som alla måste anpassa sig till där kompromissviljan kommer att sättas på hårda prov. Susanna Varis har på ett utmärkt sätt satt fingret på oron som funnits kring DÖ. Hennes blogg Susanna’s Crowbar har publicerat följande inlägg, läs det. Också WTF Toklandet har bloggat om det.

Åsa Romson och Gustav FridolinFörhoppningsvis innebär slopandet av DÖ att de extrema förslagen och ytterlighetspartiernas ökade inflytande nu tonas ner när fler åsikter måste vägas in. Helst bör samarbetet med v och mp helt upphöra men det lär nog inte inträffa Foto: SVT

Löjesguiden nominerar idag regeringen till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Äntligen sätts lite press på regeringen som nu måste börja agera med större ansvar än hittills. Ert svar är väntat men inte mindre stötande. Att kalla en utmaning för ”upprörande” är i sig upprörande. Det säger en hel del om både Löfvens och regeringens syn på demokrati och dess spelregler. Det gör er till formidabla kandidater till priset”.

P.S.: Tack Ebba Busch Thor, tack Kd! Hur lite jag än håller med delar av din och er politik är du och ni tack vare beslutet att lägga ner DÖ min/mina idol(er). Det i motsats till regeringen tyder på ansvarstagande även om det kan se ut som något annat vilket säkert kommer att hävdas också.

4 tankar på “Dagen då DÖ dog

 1. Nu var det väl inte Ebba själv som lade ner DÖ, utan en majoritet av KD:s medlemmar, om man ska hålla sig till sanningen. Sedan så ska man säkert inte ha för stora förhoppningar om någon större politisk förändring när det gäller Allianspartierna, eftersom de leds av så svaga partiledare.

  Gilla

  • Det var ändå Ebba som höll i yxan och utdelade den för sossar så förhatliga dödskyssen, hon är med andra ord sinnebilden då hon är ansiktet utåt. Jag har också påtalat det du talar om genom att skriva: ”Det var under KD:s riksting partiet beslöt att lämna uppgörelsen….”. Om alliansen orkar, kan eller vill kan bara utvisa.

   En sak är dock klar, vill man jämka ihop nåt så går det att jämka ihop nåt. Det är helt enkelt upp till den politiska viljan. Vill man däremot inte, då går det som dysterkvistarna förutspått. En annan sak är helt sann, det här sätter press på framför allt statsminister Löfven att anstränga sig för att sy ihop lösningarna. DÖ har ju bara lett till att han och regeringspartierna har tolkat det som att man kan lägga vilka tokförslag som helst och inte ens behöva ta ansvar för dessa. De stekta sparvarna har ju ändå flugit in i deras munnar. Knappast bra för Sverige och det har ju visat sig genom en rad idiotiska beslut. Nu får statsministern den välbehövliga eldkastaren upp i ändalykten så det kan bli liv också i honom.

   Gilla

 2. Hej.
  Röstar själv inte på Kd, men partiledaren skall ha heder av att låta demokrati råda inom partiet, och inte som hos Socialdemokraterna förbjuda diskussion. Och med Kd som David, är kanske jätten Goliat DÖ. Hoppas det inte kommer något nytt och värre, typ undantagstillstånd.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Det vet man aldrig Rikard! Socialismens framsteg måste ju försvaras mot alla typer av fascistiska attacker likt den vi ser nu. De reaktionära kälkborgare som tog beslutet igår, har ju länge närt en kontrarevolutionär tanke som måste kväsas. Undantagstillstånd kan vara en framkomlig väg när andra tycks vara stängda. Kanske inrättande av Gulag-läger i övre Norrland för att skapa arbetstillfällen? Kanske omskolningsläger där vi alla får lära oss Marxistisk dialektik? Gudrun och hennes orakade armhåle-feminister ställer säkert upp om agendan innehåller rätt proportioner manshat och maktordnings-teori. Vem vet, de socialistiska och rättänkande diskussionerna går vidare.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s