Det bidde en tummetott!

Historien om vanten som bidde en tummetott har väl de flesta läst eller hört som små. Den handlar ju om skräddaren som ska sy en vante men det slutar inte bättre än att den stackars kunden får stå med en tummetott som enda resultat. I onsdags presenterade försvars- och utrikesministern vad de kommit överens om som hjälp till Frankrike som har begärt hjälp i kampen mot den terror som har riktats mot Paris. Det bidde en tummetott igen.

Frankrike begärde ju hjälp efter attentaten i Paris för en månad sen, Sverige har nu fnulat på ett svar och det måste vara som att spotta på ett övertänt hus och tro att det hjälper. Ett Herculesplan för transport men inga Jas-insatser är väl som att pissa i Nilen och förvänta sig en översvämning. Utrikesministern som var generalmajoren i troppen, menade att den franska begäran var en ”folkrättslig gråzon” och därför var inte bidraget större.

Hon lovar att återkomma med besked i frågan när denna ”folkrättsliga gråzon” är utredd, för i vanlig svensk ordning kan vi inte bara ta ett beslut. Vi måste först utreda frågan i några år. Det är dock inte mycket till argument, Lissabonfördraget ger Frankrike rätten till framställan. I och med medlemskapet har vi redan godkänt detta fördrag och därmed är frågan i stort sett överspelad.

TummetottDet har blivit sagodags igen med Margot Wallström som berättare. Jas-plan som blev Hercules och hjälp som förvandlades till ”folkrättslig gråzon” blev resultatet. Foto: Westfaelisches Landestheater

Den delen som handlar om att leasa vapensystem som det också handlar om, är inte så konstig dom det låter. Förfarandet är mer än vanligt i vapenindustrin och har gjorts både förr och kommer att göras i framtiden. Till exempel så erbjöds en gång i tiden Malaysia att leasa Jas-plan, då fanns inga problem med ”folkrättsliga gråzoner” inte. Mer om den nyheten i SVD (unvis.it).

Tyvärr skiter därför utrikesministern i vanlig ordning i det blå skåpet.Visst är det ovanligt med en framställan om att få låna och/eller leasa vapen men detta har lite eller inget att göra med folkrätten som inte tar hänsyn till om IS dödas av svenska eller franska vapen. EU-samarbetet ger dessutom Frankrike rätt att begära hjälp men detta ser nu Sverige ser som ”en folkrättslig gråzon”. Men säg den gång Margot Wallström över huvud taget landar rätt i tillvaron. Hennes misslyckanden och krumbukter är en väl etablerad naturlag hittills okänd för vetenskapen. Låt oss kalla denna för ”Margots Lag” i brist på andra namn.

Margots lags första stipulation säger att man ska alltid peka på det som inte är, för att dölja det som egentligen är. Sanningen är ju att i beslutet finns säkerligen överväganden som ”hur kommer Miljöpartiet att reagera”. Kanske finns också en rädsla för hur landets muslimska befolkning ska reagera, det är ju inte alldeles självklart att ta avstånd från IS i alla läger.

ISVem som dödar dem och varför har betydelse men inte vad vapnen har för nationalitet. Utrikesministern hävdar ju att Frankrikes begäran är en ”folkrättslig gråzon” då den i själva verket är rätt legitim Foto: BBC

Efter migrationsuppgörelsen gäller det ju att tassa försiktigt med Miljöpartiet och en väl prövad metod är ju att ge dem något som belöning för att de har varit så duktiga trots att de inte har varit det. På det sättet ser det ju ut som om Miljöpartiet har vunnit något och därmed kan kritiken internt i partiet kanske stillas.

Margots andra lag säger att om du har två sidor att tillgodose se alltid till att gynna den som i längden kan ge dig mest. Just därför att försvarsministern är ansvarig för försvarspolitik är han ju både mindre värd och mindre värd att ta hänsyn till. Miljöpartiet däremot har ju lidit skada genom migrationsuppgörelsen och måste därmed kompenseras.

Frankrike kan ju däremot inte vara så roat. De har fått ett handfast exempel på hur solidaritet ser ut i praktiken. När all skitsnack är bortskalad från den fina fasaden Socialdemokraterna håller sig med är det detta som återstår. Ett stackars transportplan och en direkt felaktig förklaring som mest liknar amsagor.

Det lär nog komma surt igen om Sverige någon gång har fräckheten att komma med motsvarande krav på andra i ett annat sammanhang. Hade jag varit fransman hade jag inte brytt mig om att skicka kourin ens om Stockholm hade varit övertänt i framtiden.

ÖvertändHade jag varit Frankrikes försvars- eller statsminister hade jag inte tillåtit export av kourin ens om Sverige såg ut som på bilden. Inkonsekvensen och motviljan att ställa upp ställer till det och regeringen står än en gång i skamvrån Foto: Youtube

Sen har vi en försvarsminister som nu är satt i en alltmer prekär situation och som hela tiden blir åsidoställd trots goda ambitioner och idéer. Utrikesministern har kört över honom, statsministern har prioriterat att hålla Miljöpartiet lugna och på andra sidan står nu en mycket besviken nation. Den enda ministern i regeringen med kunskap, lugn och saklighet är därmed schavotterad, resten är historia och allt för att tillfredsställa ett parti bestående av illa maskerade hippies.

Inte nog med det, hela tiden när de här nyheterna dyker upp kan man ju tala om besvikna medborgare som jag själv. Medborgare som för varje händelse inser att det som kallas ”regeringen” blir alltmer omöjlig och att en annan lösning än denna måste hittas. Vi lever i en tid av utmaningar och problem, det vi har fått är en regering som inte klarar av sitt jobb och än mindre har kompetensen att klara det. Såna här uppvisningar visar bara att den typen av kritik är helt riktig.

Utrikesministern har i vanlig ordning inte bara gjort bort sig utan också visat sig vara en rätt obehaglig typ. Presskonferensen med Peter Hultqvist utvecklade sig ju till en stilstudie i härskartekniker från utrikesministern. Återigen ett tecken på Margots lag andra stipulation där det gäller att offra rätt part med andra ord. Kvar med en klump i halsen är nog fortfarande regeringens enda starka kort, veckans mobbarinsats står däremot Margot och Mp för.

Försvarsministern hoppas fortfarande på att få erbjuda Jas, Wallström har bestämt det ska vara ett enda Herculesplan. Försvarsministern har fått in förfrågan om att leasa och låna vapensystem, utrikesministern bestämmer att det ska utredas om det är förenligt med svenska vapenexportregler. Detta trots att det inte är frågan om export. Gissningsvis igen för att tillfredsställa partiet som tror att militär är till för att strö rosenblad och stänka liljekonvaljvatten på fiendesidan. Det är samma parti som tror att militära problem försvinner genom att låta bli att ta politiskt ansvar.

RosenbladSemi-hippiesarna i miljöpartiet ser säkert kanoner och gevär som något man skjuter blomblad och rosenvatten med. Nu har de fått sin kompensation för nederlaget i migrationsfrågan. Foto: ”Red Rose Petals (4386388455)” by THOR – Red Rose Petals. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Löjesguiden nominerar idag regeringen minus Peter Hultqvist till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Ni har helt enkelt blivit prenumeranter på priset och inte undra på det. Med en utrikesminister som den vi har och två partier som konsekvent vägrar att förstå sig på verkligheten är inte det så konstigt. Det är ju trots allt just därför ni är så frekvent återkommande i nomineringarna. En tradition ni upprätthåller med rak rygg och en avsaknad av sinnelag för kloka beslut.”

6 tankar på “Det bidde en tummetott!

  • Löfven och co kommer att vinna på walkover. Det finns nästan inget som hotar denna regering från att ta hem priset. Det skulle möjligen vara enskilda individer eller rörelser inom feminismens fålla som skulle kunna ge dem en match, men så många som har gjort så mycket för att så många ska kunna lida så mycket under så kort tid är svårt att uppbåda.

   Gilla

  • Det stämmer att det inte finns en officiell reaktion. Kanske lite svårtolkat men som sagt hade jag varit i deras kläder hade jag inte sett så ljust på utfallet och förklaringarna som inte är klarare än korvspad. Otydligheten och ambiguiteten i Sveriges faktiska hållning i frågan är den största stötestenen och som jag skrev KAN detta komma tillbaks som en bumerang i form av andra sammanhang där Frankrike som återbetalning inte kommer att vara lika vänligt inställda till att i gengäld hjälpa oss, tvärtom är det väl så att man kanske inte ens kommer att tillåta export av kourin ens om Stockholm skulle vara övertänt. Ingen inställning jag är förvånad över om den inträffar, Sverige är inte en partner i samarbete som man kan fästa någon större vikt vid och definitivt inte lita på. Det om något är vad just otydligheten har ställt till med. Kanske något att tänka på för Löfven när han inte tycker att de andra i EU i tillräckligt hög grad ställer upp och hjälper oss som han tyckte i den stora intervjun i SVD. I den, http://www.svd.se/lofven-lovar-att-inte-folja-danmark, bitchslappar han ju Danmark inför öppen ridå och menar att de andra inte i tillräckligt hög grad har ställt upp för oss lite mellan raderna, han bör nog sätta saker och ting i sitt rätta sammanhang här och inse att han i allra högsta grad är en del i den processen som har lett fram till det resultatet.

   Gilla

 1. Det är inte en folkrättslig gråzon enligt traditionella socialdemokratiska principer: Säkerhetsrådets resolution 2249 paragraf 5: ”Calls upon Member States that have the capacity to do so to take all necessary measures … on the territory under the control of ISIL … prevent and suppress terrorist acts committed specifically by ISIL … and to eradicate the safe haven they have established over significant parts of Iraq and Syria.” Dessutom har man FN-stadgans artikel 51 att luta sig på. Kanske är det Wallströms recidiv i studentradikalism som spökar?

  Gilla

  • Så är det nog! För sällan har väl socialdemokrater nobbat FN, tvärtom är det väl det parti Sverige som är mest vänligt inställda till organisationen och som har namn som Pierre Schorri insmusslade. Att Walltröm går emot ett beslut i FN, som jag glömde att ta med men tack för förtydligandet, är därmed ganska anmärkningsvärt. Det är två av två man kan gå emot, Frankrike och FN i ett enda beslut. Den ”folkrättsliga gråzon” hon åberopar är ju därmed precis den bs jag mellan raderna menar att det är. Man kan kalla det vad man vill men enligt FN:s deklaration och Lissabonfördraget är det ganska klart att Frankrike har en legitim rätt att göra den framställan man gör. Att Sverige i det läget trilskas har nog snarare med inrikespolitik att göra (min gissning!). Efter det att miljöpartiet fick storstryk i migrationsfrågan är det nog dags för plåster på såren för förlorad heder. Det är ju väl känt att miljöpartiet inte är direkt vänner av militära insatser utomlands eller ser vapenexport som önskvärd. Här har de frågan som kan revanschera dem för förlusten i migrationsöverenskommelsen. Tack för din kommentar och återkom gärna med fler om du känner för det!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s