(M)otbjudande

Litet meddelande till mina läsare: Detta är mitt sista inlägg på en vecka eller så då jag kommer att ta lite välbehövlig semester. Vi ses snart igen, förhoppningsvis med nya läsvärda inlägg. Till dess – Håll till godo med dagens inlägg.

Jag har skällt och skällt på kamrat Löfven och hans undermåliga regeringsunderlag. Det är därför det nu har blivit dags och skifta fokus för att uppmärksamma ett parti som lite för lättvindigt har kommit undan nämligen moderaterna. Precis som socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister, har ju moderaterna också de sålt ut sin övertygelse för lite makt.

Omröstningen i utrikesutskottet som friade IS från anklagelserna om folkmord var ett exempel på detta. Den omröstningen kommer i varje fall jag inte glömma i första taget då alla utom liberalerna, sverigedemokraterna och kristdemokraterna sålde ut sina egna ideal. Vänsterpartiet skickade sina ut genom fönstret då de egentligen ville rösta för, men valde att inte stödja motionen då Sd stödde den. Därmed satte V standarden för hur en politisk sandlåda ser ut.

Nu har alltså också moderaterna satt samma nivå på ribban som vänsterpartiet. Tilltaget heter ”omplacering” och drabbar den som inte gör som man blir tillsagd. För när parti-piskan viner, är det inte det individuella eller det egna samvetet som man annars hyllar i partiet som står i fokus. Tvärtom, går du emot moderat ledning är detta en dödskyss trots att man utövar sin individuella rätt att tycka annorlunda i ett parti som tycker man ska vara en individ. Hur det där går ihop kan man fnula länge på.

William-Adolphe Bouguereau - RêverieBegrunda och fundera är bra men när logiken inte finns är det lätt frustrerande. Logiken i moderaternas tänkande när man nu har omplacerat Hanif Bali är minst sagt skruvad. Partiet som hyllar individen straffar just denna när han i det här fallet tänker själv Foto: Av William Bouguereau – http://www.kevinalfredstrom.com/art/v/paintings/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35327167

Hanif Bali (Nyheter24; Archive) hade modet eller dumheten beroende på hur man ser det, att gå emot sin partiledning i frågan om IS. Utrikesutskottet där han hittills har suttit fick därmed ytterligare en ja-röst och lite mindre dåligt samvete. Sveriges skam över tilltaget kunde därmed lindras något. Inte för att riksdagen representerar mig även om de säger så, men därför att utlandet tittar på oss och tror att det dom röstar om är folkets vilja. Hanif Bali gjorde därför helt rätt som jag ser det, men nu ska han straffas för samma tilltag kan man fråga sig.

Också Niklas Wykman som satt i skatteutskottet har nu drabbats av samma typ av behandling. Tänk själv, tyck själv och dra din egna slutsats och du är körd. Gå emot ledningen och följ ditt samvete och du är körd. AKB ville ju som en av sina första åtgärder att Moderaterna skulle bli mindre toppstyrt (DN; Archive), nu ser det mer ut som om samma metod fortsätter. Inte så särskilt högt i tak med andra ord och det finns definitivt inte utrymme för något som heter samvete i en omröstning som den om IS. Ynkligt!

När skiten ändå når fläkten kan man ju lika gärna fortsätta att mata på med samma kompostammunition. En annan het nyhet om moderaterna har varit deras ohejdade flirtande med Miljöpartiet (DN; Archive). Tomas Tobés känsla för politik och politisk realitet sjönk därmed drastiskt, kanske rent av som en kolbit. Även om utspelet måste ses som ett försök att driva en kil mellan socialdemokraterna och miljöpartiet och därmed kunna öka chansen till en valvinst, är det ett riktigt smaklöst initiativ.

För vad är miljöpartiet? Jo ett parti byggt på illusioner om verkligheten där man kan göra vad som helst utan att det vare sig skadar samhälle eller de som är medborgare i det. Ett sånt exempel är kärnkraften. Tar man som nu bort den och ersätter den med ”alternativa energislag” som vind, sol och andra energiproduktionssätt lär vi ligga risigt till.

ElkraftVissa saker som elljus och eldrivna fordon tar vi ibland för självklara. Med Miljöpartiets politik finns det all anledning att inte längre se allt detta som så självklart längre. Deras politik leder till energibrist och när det sker måste bortfallet ersättas med energislag som släpper ut än mer koldioxid vilket man säger sig vilja motverka. Foto: By Omar Omar – http://www.flickr.com/photos/omaromar/11734784/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3567438

Vindkraften (Ulricehamns Tidning; Archive) t ex står mer stilla än producerar då vårt land inte begåvats med överdrivna vindstyrkor. Bortfallet måste då kompenseras och det görs med kol och gas. Resultatet av det har blivit HÖGRE utsläpp av koldioxid än beräknat. Deras politik leder alltså till det motsatta än de säger sig ha ambitionen att göra. Hade man behållit kärnkraften längre hade koldioxidutsläppen kunnat minska men icke så. Miljöpartiet har därmed visat att visioner inte alltid är detsamma som klokskap.

I övrigt präglas miljöpartiets politik av vänsterpopulism av det dummare slaget. Grönsaks-kommunister förnekar ju trots allt vare sig sina idéer eller galenskaper. En sådan är Med- borgarlön. Idén bygger på att man tar bort dagens socialförsäkringssystem med bidrag för den utan inkomst. Istället ersätts denna med en statlig medborgarlön, nivån på denna har diskuterats men utomlands har man landat på ca 8000 kronor i månaden. Lönen är skatte-finansierad dvs den som har arbete är den som betalar till den som inte har.

Problemet med förslaget är att det precis som bidrag ser till att passivisera. Folk som uppbär det fastnar snart i bidragsfällan, de får inga jobb men kan samtidigt med nöd och näppe försörja en person på inkomsten. Har man barn är det snudd på omöjligt. Ett nytt utanförskap uppstår där den nya underklassen (Arbetet; Archive) aldrig har en chans. Vore det inte en bättre idé att börja stimulera ekonomin för att skapa jobb istället för att ständigt höja skatter och bidrag som inte leder till något av detta?

Det är alltså denna politiska mardröm moderaterna vill samarbeta med. Det är nog det största politiska skämtet vi har sett så här långt. Syftet är säkert som jag tidigare nämnde att slå sönder samarbetet mellan S och Mp, men genom att själva samarbeta med dessa orealistiska drömmare?

SömngångareDen bisarra politiska värld som utgör Miljöpartiet ska nu kunna få ett andra liv om Moderaterna får över dem på sin sida och sen vinner nästa val. Tanken är antagligen att slå en kil mellan mp och s men det blir ett högt pris att betala när man måste samarbeta med ett parti som tycks vägra verkligheten Foto: Wikimedia Commons

Löjesguiden nominerar idag för ovanlighetens skull Moderaterna och Anna Kinberg Batra till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Att segla under falsk flagg innebär att man inte riktigt lever upp till de saker man säger sig stå för. Inget kunde bli mer rätt än den beskrivningen efter behandlingen av främst Hanif Bali. En moraliskt riktig handling leder till en omoralisk motåtgärd, kan det bli tydligare? När man parallellt med detta säger sig vilja inleda ett samarbete med landets värsta och mest verklighetsfrånvända parti, är något ruttet i den moderata folkfronten. Det gör er till ypperliga kandidater till priset.

14 tankar på “(M)otbjudande

 1. Såg också det sjuka uttalandet från ledande moderater som sa sig vilja samarbeta med extremisterna och islamisterna i MP.Kan säga att jag mejlade till dom och frågade hur dom tänker när dom precis har sett hur Miljöpartiet med rätta har blivit uthängda i media för diverse konstigt samröre med islamister och antisemiter och sedan vill dom ha ett samarbete med dom.
  Kommer förmodligen inte få ett svar på det…
  Tycker också att det är för djävligt att dom rakryggade Bali och Wykman blev bestraffade för deras ställningstagande mot IS.Är det några som borde bli bestraffade så är det resten av syltryggarna i partiet som inte vågade göra detsamma…

  Hoppas verkligen att M blir bestraffade för detta i nästa val genom ett massivt förlorat väljarstöd…

  Det tråkiga är att det inte finns några andra partier heller som är värda att välja. Kommer förmodligen rösta blankt i nästa val pg.a det…

  Ha en skön semester Fredrik !

  Gilla

  • Tack Pelle2! Jo visst är det ett minst sagt konstigt beteende att vilja samarbeta med ett extremistparti som mp som dessutom är så verklighetsfrånvända som dom. Den enda förklaringen jag kan komma på är att det är taktik. Man vill driva in en kil mellan mp och s för att undergräva en ny regeringsperiod som ett fortsatt samarbete mellan partierna kan leda till. Vad de däremot från m inte tänker på är att i förbifarten gör de sig själva en otjänst. Vem kan lita på ett parti som vill samarbeta med ett parti som både är smygsocialistiskt, islamistiskt och dessutom extremistiskt? Nej, den enda förklaringen är taktik. Logiken går nämligen inte att använda här.

   Rakryggat av dig att skicka din fråga, det skulle behövas mycket mer sånt i vårt land. Tyvärr är det som du säger, de lär inte svara och anledningen är enkel. Man vill tysta ner kritiken, låtsas som om den aldrig ens fanns. Debatten och utspelen ska ju ske på deras villkor, inte på någon som inte håller med hur behjärtansvärt det ändå är. Bättre att tysta alltså. Så arbetar nog tyvärr alla partier idag, helt bortkopplade från verkligheten och då denna gör sig påmind låtsas man att den inte finns.

   Jag hoppas också att de får duktigt med stryk i opinionen för sitt utspel om mp. Också Bali och Wykman som ska ha all personlig heder i världen för att de gjorde vad de gjorde, är en stötesten jag inte kommer runt. En smutsigare och mer ovärdig behandling får man väl leta efter. Bali får dessutom stryk inte bara av det egna partiet, vem kan glömma hur Kurdo Baksi behandlade samme Bali på Almedalsveckan 2014 med grova påhopp som ”Onkel Tom” och andra tillmälen. Vore jag i hans kläder skulle jag nu byta partitillhörighet. Får man inte ens uppbackning från det egna partiet, är det riktigt illa ställt. Rakryggat av dem båda men tyvärr kom det med en prislapp.

   Min tid till nästa val kommer att åtgå till att skriva förstås, men också till att undersöka vilka partier som finns utanför riksdagen. Jag vill inte gärna tro att allt är förgäves och att det inte finns ett enda parti att rösta på, alltså tittar jag. Borgerlig Framtid är nästa projekt att skärskåda. Inget är bestämt, inget är hugget i sten men vi får se och under tiden kommer jag som sagt att skriva förhoppningsvis många sanningar och en del elakheter. Ha det bra, nu ska jag som sagt ta lite välbehövlig semester men vi hörs snart igen Pelle. Ta god hand om dig.

   Gilla

   • Jag vill inte heller rösta blankt och tittar också lite på Borgerlig framtid. Om dom kan få lite flera namnkunniga politiker att gå med så kan dom bli ett vasst alternativ.
    Kanske röstar på dom ändå för att åtminstone rösta på ett parti. Dessutom delar jag en hel del av deras värderingar.
    Frågan är bara om dom kan bli tillräckligt stora för att bli en maktfaktor…
    Dom etablerade partierna har jag i alla fall förlorat allt förtroende för.Dom är en samling populistiska vindflöjlar.

    Gilla

   • Sant, alldeles för sant att de är populistiska vindflöjlar. Och visst är det kanske så att de inte kommer att bli en maktfaktor, kanske inte ens ett parti som tar sig in i riksdagen, men till saken hör att varje röst som går till dom är en signal till de stora etablerade att något är fel i deras hållning, politik eller attityd. Den signalen borde de uppfatta redan nu men eftersom de inte gör det kommer jag att rösta på något utanför riksdagen för att göra den markeringen än tydligare. Lyssnar de inte då måtte någon högre makt hjälpa de stackarna.

    Gilla

 2. Ha en riktigt skön semester! Det är du väl värd efter alla klarsynta texter. Jag ser fram mot att du kommer tillbaka med förnyade krafter för att avslöja alla dumheter i dagens Sverige.

  Gilla

  • Oj! Så mycket berömmande ord som värmde så långt ner i hjärterötterna. Tack ska du ha och jo, jag ska ha en ypperlig semester. Jag har redan planer på hur man ska kunna väva in mina intryck i de inlägg jag kommer att skriva snart. Så tack så länge och nu ser vi fram emot nästa inlägg. 🙂

   Gilla

 3. Hej.

  Som en boxningsmatch: vänsterkrok på vänster krok, avslutat med en höger hämtad från golvet.

  moderaterna (det skall tydligen vara liten bokstav) är ju alltid nyast, och jag tror att partiets kärnväljare nu använder sig av två snuttefiltar – en i vardera öra:
  ”AK-B höjer inte skatten lika mycket som S”
  samt
  ”Reinfeldtpolitiken var tillfällig” (upprepa högre och högre)

  moderaternas väljare påminner alltmer om folkmordsförnekarna inom vänstern i sin argumentation – ansvaret för invasionsinvandringen (från Westerberg och framåt) låtsas man inte om, då konsekvenserna inte stämmer med ideologin, och inget fräser så kiss-indränkt som en moderat som får höra att ett ‘flykting’Boo-ende in på knuten, det får man tåla.

  De är ungefär lika realistiska som Miljöpartiet också: mer polis, starkare försvar, samma bidragsapparat, obegränsad och okontrollerad invandring, samt sänkt skatt. Att vadå sa fröken?

  Med tanke på hur du gör av med aluminium-folie borde du få bli hedersmedborgare i både Chile och Island. 🙂 Ha en skön semester.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Många äro myterna, få äro sanningarna. Moderaterna precis som alla andra partier, vill gärna omge sig med bilden av sig själva utåt. Anledningen är att också politiken i dag är alltmer fokuserad på marknadsföringen. Var du än vänder dig ser du glassiga affischer i valrörelsetider och ofta också luddiga men slagkraftiga budskap om man är vän av bullshittiska då förstås.

   Vi andra som letar efter ett innehåll i politiken letar dessvärre förgäves. Det ekar allt mer tomt. Jag tror personligen att eftersom ideologierna betyder allt mindre och partiernas ideologiska bas alltmer eroderar, blir det alltmer viktigt att bli lika varann. Det skulle t ex bli väldigt svårt för V att marknadsföra sig som ett kommunistiskt parti, visserligen är de det men vem vill rösta på ett parti med ett förflutet i en ideologi som verkade för avrättningar och utrensningar? Bättre då att låtsas vara demokrat, marknadsföra sig som progressiv och klappa små bebisar på huvudet medan man kramar dessa. Bättre image helt enkelt.

   Mp och m som sötebröder är en mardrömsbild jag helst vill skaka av mig fortast möjligt. För i sin ”mjuka framtoning” som mp har lanserat döljs något mycket otäckt. Det är framför allt konsekvenserna av de frågorna de driver som skrämmer. Hur kan man stänga kärnkraften och tro att den ska gå att ersätta med sol vind och vatten? Är de fullständigt förryckta eller läser de inte rapporterna? Frågorna är många men som sagt är svaren få. Marknadsföring handlar inte om att fokusera de negativa aspekterna utan om att lyfta fram de goda.

   Moderaterna vill säkert med sitt ivriga uppvaktande se till att driva en kil mellan mp och s. Jag tror dock personligen att m lär få se att det är dom som i lika hög grad som s blir förlorarna på det. Mp är helt enkelt synonymt med en enkelt biljett ut i kylan. Det bästa man kan göra med mp är att isolera dessa likt en modern villa designad och isolerad för att spara energi. Mp är helt enkelt för farliga för att ens få ta del av regeringsmakten och nu när m också dom säger sig vilja samarbeta med partiet förstår man nog inte att de enda som får ta smällen är de själva. (M)isstagen och de rent klantiga greppen som Reinfeldt blev så bra på mot slutet, går därmed igen.

   Gilla

 4. Jag rekommenderar läsare av bloggen att läsa boken ”Knapptryckarkompaniet” av den före detta moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson. Hon skriver om den toppstyrning av M som var under Reinfeldts ledning. AKB är en lärjunge till Reinfeldt så jag skulle bli mäkta förvånad om hon skulle drabbas av tanken att leda ett parti med människor som får tänka själva.
  Det har kommit en utredning där direktiven varit att se hur man ska få bort det fossila bränslet, bensin och diesel (inte ett ord om flygfotogen). Bl.a så föreslås en skattehöjning upp till 10000 för fordon som som drivs på bensin och diesel. Istället vill man införa en premie på 60000 till de som köper en el-bil. En Tesla kostar i dag runt miljonen. Här är det tre saker som fångat mitt intresse.
  1. Hur många ”arbetare” kan gå till banken och ansöka om ett lån på 940000 kronor?
  2. Hur ska dessa elbilar laddas när MP vill strypa elproduktionen?
  3. Hur ska bönderna klara av att producera mat om diesel och bensin försvinner? Ska vi importera all mat i framtiden?

  Gilla

  • Läste den för kanske tre år sedan (?) och förskräcktes. Att det var så illa att också samvetsfrågor som IS folkmord eller inte skulle hamna i tumskruvarna, det var jag nog för naiv för att se innan omröstningen.

   Dina reflektioner hedrar dig Peter, de är klarsynta och sätter fingret på en mycket öm punkt för mp men också regeringen. Frågor som tyvärr idag saknar svar men inte desto mindre viktiga i sammanhanget eftersom det alltid är bättre att ställa dessa innan det är för sent.

   Exemplet visar också hur långt från den faktiska verkligheten våra makthavare lever i. Jag tror inte vanliga människor som arbetare förstår hur stora förändringar de står inför, hur dessa kommer att drabba dem och hur mycket de skulle kunna bli förlorare i det här spelet kring pengar de inte har. De turbulenta tider som eventuellt väntar oss kommer naturligtvis också att sätta det politiska systemet och dess partier under hård press. Kanske till och med så hård att något ger efter.

   Skulle det stämma kan vi se fram emot en mycket instabil framtid i politiken där mycket som idag tas för självklart inte längre är det. Andra faktorer som t ex migrationskostnaderna kommer att skynda på den processen och kanske måste vi omvärdera en hel del av dessa ”självklarheter”. Det finns skäl att återkomma till detta i kommande inlägg och till dess får du och alla andra ha en underbar inledning på sommaren. Nu ska jag ta lite semester 🙂

   Gilla

  • Det kan eventuellt vara ett alternativ jag ska titta närmre på. Har hittills bara läst om dem men det är nog som sagt dags att skärskåda och se vad de har att erbjuda. Uppenbarligen har ju inte AKB det längre. Toppstyrning, ren utmobbning av Balif som jag tycker direkt synd om eftersom han gjorde det rätta och följde sitt samvete och andra dumma tilltag har nog gjort att mitt tålamod tryter också med m. Inte för att jag har sympatiserat väldigt mycket med dom i olika frågor, men Balif och flirten för mp gör nog att det är dags att skärskåda också ett tyst medgivande som mitt. Min kritik har hittills inte handlat så mycket om m, men det finns all anledning att ändra på den saken nu. Tack för din kommentar.

   Gilla

 5. Sent ska syndaren/syndarna vakna är det skrivet…
  Ni går ju som katten runt het gröt.
  Att rösta blankt är inget alternativ för det leder inte till förändring, om det verkligen är förändring man vill uppnå. Blankröster leder bara till status quo.
  Ha en skön semester! 🙂

  Gilla

  • Blankröstning är nog inte alternativet heller för mig men inte heller något av de partier som idag återfinns i riksdagen. Kristdemokraterna är nog det enda partiet jag själv skulle titta på men också de har inställningar som inte stämmer överens med mina men man vet aldrig…….

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s