Att göra självmål

Lite generaliserande kan man väl säga att länders olika kultur ibland ställs i kontrast till varandra där t ex Sverige och Italien utgör varandras motsats. En svensk håller på reglerna, knyter näven i fickan i harm, lyder den men så fort tillfälle bjuds och man vågar kan väl alltid bryta mot en eller annan regel. Italienaren bryter mot dessa mest varje dag då man anpassar reglerna till situationen. Passar inte en regel i trafiken fixar man en egen. Om man som på Sicilien inte känner sig som en del av staten struntar man i dess regler.

Politik är bara resultatet av vår kultur och speglar denna, det är därför politiskt liv eller synen på begrepp som ”demokrati” kan skilja sig åt mellan olika länder. Men också synen på regler och vikten av att följa/inte följa dessa speglas i politiken. Alla minns väl hur inledningen till röran i Euro-samarbetet såg ut där först Frankrike och Tyskland tyckte sig kunna strunta i reglerna och sedan följde alla andra efter. Fick en så fick alla samma möjlighet och snart var kraschen ett faktum.

SN340020Eurosamarbetet var egentligen i grunden en bra idé men när ingen tyckte sig behöva följa de regler man hade kommit överens om var kraschen ett faktum Foto: By Tomo_suzuki – Tomo_suzuki took it on the scene., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1620876

När länder som Grekland ertappades med att ha kört med kreativ bokföring för att i sin iver inte följa reglerna insåg alla att det hela hade gått för långt. Det var så dags att komma på det då, nu får alla betala priset för det hela med råge också vi. Det här är dock inte det enda området där man faktiskt struntar i reglerna.

Dublinförordningen säger ju att en flykting ska söka asyl i det land denne först anländer till. Reser denne till ett annat land inom EU ska han eller hon skickas tillbaka till detta landet för asylprocess. Nu vill Tyskland som sista land på svensk sida strunta i just Dublinförordningen och kommer inte att ta ta tillbaks flyktingar som vistats i Tyskland men som har sökt sig till andra länder som Sverige. Sedan tidiga följer flera andra länder inom EU inte heller de förordningen.

Tysklands besked har upprört Morgan Johansson som till och med menar att Sverige kommer att anmäla händelsen (SR; Archive) till Europadomstolen för prövning. Beskedet kan komma att innebära att flyktingar som har kommit hit efter att ha vistats i Tyskland eller ett annat land inte går att skicka tillbaka dit utan att Sverige nu får stå sitt kast för att vi för ett tag hade så gott som öppna gränser.

Frågan här är hur långt man ska gå för att upprätthålla regler. Särskilt regler som de i Dublinförordningen då de är otidsenliga och skrivna för en tid då helt andra förhållanden rådde. Här måste man fråga sig om inte hela förordningen borde förhandlas om istället för att peka finger på varandra. Men Morgan Johansson är inte den som ger sig utan han trallar glatt vidare för att kunna göra sin anmälan. Jag är ledsen Morgan, men du har nog inte mycket för det då Tyskland är en av EU:s nyckelländer.

Mårten Eskil WingeDet är bara att gratulera Morgan Johansson till en utsiktslös kamp mot en jätte inom EU-samarbetet som Tyskland. Anmäler han landet till Europadomstolen som han har hotat med får han nog ta till bättre vapen än Tors hammare Foto: By Mårten Eskil Winge – 3gGd_ynWqGjGfQ at Google Cultural Institute, zoom level maximum, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22007120

Den andra frågan handlar om vad Morgan Johansson egentligen vill i slutänden. Vad tror han slutresultatet blir om han fortsätter sin mer liberala migrationspolitik? Svaret på den frågan har Angela Merkel redan fått då hennes kristdemokratiska parti under förra helgen förlorade i flera delstatsval (SVD; Archive). Vill verkligen Morgan Johansson destabilisera länder i Europa än mer därför att regler är så heliga att de går före länders stabilitet? Vill han se migrationsfientliga och nationalistiska partier som AfD  växa ohejdat?

Morgan tillhör ju den skaran som kallar alla dessa partier som kritiserar migrationen för ”fascister”. Kanske inte så genomtänkt då det tyska författningsskyddet inte ser partiet som vare sig nazistisk eller fascistiskt och tillåter därför AfD. Det är också nästan lite självutplånande av Morgan Johansson att framhärda sin syn då han och alla andra partier som inte lyssnar på folks oro kommer att tillhöra de som förlorar på sin envishet. Att lyssna och förändra sin syn är en del av demokratin, att inte göra det är självmål.

För Socialdemokraternas tyska systerparti SPD åkte också de på en riktig käftsmäll (Folkbladet; Archive) i valet. I vissa delstater har de så gott som halverats, en omständighet som borde inbjuda till eftertanke också hos Morgan Johansson. Den som inte lyssnar på folks farhågor idag, är morgondagens förlorare. Den processen kan dessutom gå snabbt vilket exemplet AfD visar. I delstaten Sachsen-Anhalt som ligger i de östra delarna av landet fick partiet 23 %.

Samtidigt som detta skedde kunde ett etablerat parti som CDU (kristdemokraterna) förlora hela 11,5 % i ett av sina starkaste fästen Baden-Württemberg. Det straffar sig alltså att inte lyssna och anpassa sig efter hur tongångarna går. Vad Morgan Johansson och andra etablerade borde börja förstå är att det nog är bättre om han och alla andra länder i EU sätter sig ner och förhandlar om Dublinförordningen så att den bättre passar dagens situation. Annars lär han och andra politiker snart vara arbetslösa.

Andrea del VerocchioHittills har de enda resultaten av migrationen blivit än mer oro, fler tendenser till upplösning och instabilitet. Vill politikerna sitta kvar är det alltså bäst att de lyssnar mer och ser till att följa det folk säger istället för att göra tvärtom Foto: By Andrea del Verrocchio – Web Gallery of Art:   Image  Info about artwork, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15466398

Löjesguiden nominerar idag Morgan Johansson till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Att inte förstå sambandet mellan destabiliserade länder och en ohejdad migration är i det närmaste en monumental miss från din sida. Med facit i handen kommer politiker som Angela Merkel att få betala ett högt politiskt pris, ett pris som också kan komma att bli ditt med tanke på hur illa skött hela migrationsfrågan är. Det gör dig till en extra utmärkt kandidat till priset.”

10 tankar på “Att göra självmål

   • En framtidsbranch, bara en tidsfråga innan Skara-Bert ger sig in i den.
    Lager, förresten, är det inte Just-in-time som gäller?

    Gilla

   • Så kan det i och för sig vara! Eller också är det ölvarianten lager som gäller. Den lär ju gå hem i Tyskland också då Bayern är känt för sina i den genren. Ytterligare en sidebusiness för Bert, politiska partier med umba-bump orkestrar och öl till dess människor som inte längre fattar vad de röstar på. När de däckar och vaknar upp till en tillvaro styrd av Broiler-Bert inser de att vi har fått en egen version av Donald Trump

    Gilla

 1. Ja, Tyska CDU har väl haft en ställning som Svenska SAP hade mellan 1945 och 1990, så chocken måste vara stor.

  AfD låter på ett sätt som en kopia av – eller originalet till – SD: mycket tydligt och genomtänkt i vissa frågor (oavsett om vad man tycker om slutsatserna), men genomgående naivt och barnsligt i andra. (Ledarsidorna beskrev träffande delar av SDs utrikespolitik som varande ”på SSU-nivå.”)

  Säga vad man vill om Morgan Johansson, han vet vad han tycker och står för det. Hela vägen fram till giljotinen. Hmm, det där kanske inte var beröm.

  Gilla

  • Hahaha! Nej verkligen inte och kanske har han ändå lite längtan efter att få bli entledigad ändå. Vad jag tycker om AfD tål nog inte heller det dagens ljus. Infantila, juvenila och inte så lite anstrukna av någon slags nationalistiskt patos som mest liknar andra rörelser från andra tider. Nej, de går bort men CDU som jag heller aldrig har gett mycket för med sitt moralkonservativa budskap är nog rätt illa ute när de inte ens förstår att plötslig massinvandring, hur välment den än är med sin humanitet, leder till att de som ses som ”de skyldiga” får respass. Välkommen tillbaka Kristian!

   Gilla

 2. Oppositionen, regeringen, ministrar, politiker är alla stöpta i samma form. Någon opposition värd namnet existerar inte. Samma usla sillmjölkar hela bunten. Det är verkligen miserabelt vilka odugliga s.k. politiker det finns i detta land. Skulle du tillverka foliehattar till alla dessa så fick du inte göra annat om dagarna, för det finns ingen ände på dårskapet. Fy fan!

  Gilla

  • Det är ett spel Tompas! De skuggboxar för att vänta ut rätt ögonblick då rätt opinion råder om det skulle leda till nyval. Under tiden är det hela lite som en avvaktande väntan på något nytt

   Gilla

   • Tror inte alls att det är ett spel. De är i realiteten lika blåsta som de ger uttryck för. De saknar all form av verklighetsförankring där de lyckligt ovetande svävar fram på fluffiga moln pillande sig själva i naveln samtidigt som landet sjunker allt djupare. De ser inga sprickor, de ser inte hur vattnet strömmar in och nivån stiger, de ser inte att alla pumpar utom en slutat att fungera. De fortsätter bara att lalla runt som samling nickedockor. Uppvaknandet kommer att bli hårt och brutalt, men då är det sedan länge för sent att göra något. Allt är förlorat, allt är tillintetgjort, allt är…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s