Fabler och andra farhågor

Statsministern uppträdde på kommundagarna i helgen som gick. Det är en slags konferens för Socialdemokratiska högdjur från kommunerna där man träffas, idisslar och äter god mat. Oftast inbjuds ännu högre sossedjur för att lära de andra djuren att de är mer lika än andra djur. De ska också läras att förstå sin egna politik och kunna samordna den mellan sig. Det händer ju att inte ens kossor förstår djurens villkor och politik, panik i kohagen som det blev i Filipstad (SVT Värmland; Archive) har blivit resultatet.

Statsministern var alltså där i egenskap av högsta styrande djur och höll ett tal. Av det kunde man utläsa flera saker. Det ska för det första bli en mer kontrollerad invandring i fortsättningen. Vi ska inte behöva se scener som de vi fick se under hösten. Dagen kan liknas vid ett väckelsemöte med både tebjudning och ännu mer matmumsande för att än mer understryka hur lika vanliga människor de är.

Överenskommelsen syftar till att det ska komma hit färre migranter och inte alla på en gång. Många av de som kommer hit ska inte heller få ta hit sina anhöriga. En del av kommentarerna gick i vågens tecken av beskedet (Folkbladet; Archive). Det var med andra ord ett efterlängtat budskap att skatorna i Miljöpartiet nu äntligen var tämjda. Ja, de kallas så av sossedjuren eftersom de släpar hem allting upp till boet i Rosenbad i hopp om att allt som glimmar verkligen ska vara guld trots att det inte är det.

Det har ju som bekant skurit sig både en och två gånger mellan skatorna och kossorna, men nu ska frågan vara löst. Trots det finns en rad saker som talar för att frågan i själva verket inte alls är löst. För det första finns det två skator som heter Gustav och Åsa som i historien har gjort sig kända för att säga en sak men mena en annan.

Pica PicaPica Pica eller skata som den också kallas, återfinns ofta inom Miljöpartiet där den funnit en extra god livsmiljö och där den kan släpa hem allt som glimmar till Rosenbad. Att den kan dra i idisslarnas nosringar inom socialdemokratin lär bli en intressant följetong Foto: Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=339411

Skatorna har ju t ex länge talat om vikten av att alla djur får en giftfri miljö, sen gick den ena skatan – Åsa – och målade sin båt med giftig färg. Alla djuren talade också om vikten av att alla betalade sin skatt. Samma skata – Åsa – gick sen och köpte diesel utan att betala skatten. Två exempel på hur också skatorna har börjat bli mer lika alla andra djur som nu får se sig omflugna.

En annan faktor som gör skatorna notoriskt opålitliga är att de är fundamentalister i just frågan om migranter. Deras grundsyn är att bara hela världen kommer hit kan skatorna, migranterna och den som vill sitta med vid lägerelden, sjunga kumba ya och hamra på sina medhavda Pringles-trummor i takt med musiken. Ett och annat kraxande lär nog också stiga över rytmerna. Öppna gränser (Miljöpartiets Programförklaring; Archive) ska råda och vem som helst ska ha rätten att komma hit.

Åsikten har drivits så långt att det finns få vägar tillbaka för partiet de riskerar att tappa ytterligare stöd och medlemmar. Så hur den ekvationen ska gå till återstår att lösa för skatorna. Hittills har de ju löst problemet som har uppstått med att spela spelet ”äta och behålla kakan samtidigt”. Skatorna har med spelet och leken kring frågan helt enkelt målat in sig inte bara i en båt utan också i ett hörn. Observera att spelets namn inte alls anspelar på feministen Kakan Hermansson, det är ett annat djur.

Medlemmarnas missnöje och trycket det skapar kan alltså skapa en situation där det börjar låta helt annorlunda mot vad det gör nu. Man får komma ihåg att Skatornas parti lite smått närmar sig fyraprocentsspärren (SVD; Archive). När skatorna kan komma att tvingas att börja kraxa kan de alltså hos kossorna återigen uppfattas som om partiet talar med kluvna tungor (NWT; Archive). Klarar det mest jämställda djuret dvs Löfven av att hantera det bakslaget om eller när det kommer?

En tredje sak som kommer att spela in i sådana överväganden som om överenskommelsen ska hållas eller inte, är säkert för skatorna den kritik som nu riktas mot det svenska Migrationsverket. UNHCR (FN:s organ för flyktingomhändertagande) har ju kritiserat (SR; Archive) vårt land och den migrationsöverenskommelse som regerings-djuren har kraxat och idisslat fram. Detta har skett i flera radiointervjuer (SR; Archive) där samma kritik har riktats mot förslaget som därmed vilar på gungfly.

NäsringDet finns anledning att tro att skatorna faktiskt kan få för sig att guldet som glimmar i vissa näsringar också finns i kornas nosringar. Om de får det och börjar dra i dessa kan det som såg så bra ut istället bli en skitstorm som slutresultat. Det vore alltså bättre om skatorna fick hitta ett nytt träd att bygga bo i Foto: Wikimedia Commons

I den kritiken talas om att Sverige nu går från att klassificera flyktingar från Syrien som ”Alternativt skyddsbehövande” istället för att ge dem flyktingstatus. Detta innebär i praktiken att deras familjer och anhöriga inte längre kan komma hit eller ges rätten till detta. UNHCR pekar också på att i övriga Europa ges över 80 % av de asylsökande flyktingstatus. I Sverige får bara var tionde denna status så det är bara en av tio som får ta hit sina anhöriga med de nya reglerna.

Att UNHCR ställer dessa krav på Europa men inte Kina, USA, Ryssland, Qatar eller Saudiarabien eller någon annan är helt ovidkommande. Europa ska ju helst i deras ögon gå under för trycket utifrån. Men deras kritik kan också leda till att skatorna åter börjar kraxa när de inser att de andra skatorna i Europa, i t ex Tyskland, är väldigt mycket duktigare på att släpa hem alla föremål som glimmar. Det kan alltså leda till att idisslarna åter får det besvärligt när skatorna börjar slita i nosringen på både Stefan och Margot.

Det kan med andra ord vara dags för kossorna att vakna och inse att skatorna kanske inte är att lita på när skitstormen drar in. De kanske kraxar över för mycket i slutänden. Väl här lär väl den istället parkera över kohagen och sen vet ingen vad som händer. Det lär bli en storm av rent bibliska proportioner om alla illavarslande faktorer samverkar eller inträffar samtidigt i tid.

SkitstormVore det inte bättre att se till så att skitstormen aldrig kunde inträffa än att riskera att hela historien upprepar sig när skatorna inser att de kan få igenom mer genom politisk utpressning? Dags att säga adjö till Miljöpartiet i regeringsställning med andra ord! Foto: Wikimedia Commons

Det är ju vikten av att hålla sig på god fot med skatorna för att inte tappa deras förtroende som styr. Det är ju dessutom ganska lite som korna har fått ut ur samarbetet (?) om man jämför med vad de har fått försaka. Kanske är det lite svårt för korna att förstå det eftersom kor inte är de intelligentaste av djur. Istället kan alltså skatorna om de får för sig det, fortsätta att slita i nosringarna när de behagar det. Vi lär väl snart få svaret på den farhågan.

Till dess kra på er allihop och gå aldrig under ett träd där skator har samlats. Det regnar saker därifrån som inte är lämpliga att omnämna trots att en fabel ibland kan vara brutalt ärlig.

Löjesguiden nominerar idag lätt (s)katatoniskt regeringen till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Ja, ja! Vi får väl se när de eventuellt tomma orden ska omsättas till politisk verklighet med de dragdjur som finns i samarbetspartierna. Ord och (id)handling (Aftonbladet; Archive) har ju en märklig förmåga att stå långt ifrån varandra i regeringens värld.”

6 tankar på “Fabler och andra farhågor

 1. Hej.

  Nu känner jag starkt att jag måste protestera mot denna svartmålning och ‘guilt-by-association’ som du ägnar dig åt gentemot en mycket intelligent, social och händig (haha!) fågel; den praktfulla skatan. Vare sig det rör sig om den mer diskreta skruden under höst och vinter eller den vackert glimmande fjäderdräkten under vårens amorösa eskapader (komplett med avancerade lekar och utmaningar individer emellan) står skatan fram (eller på vanlig svenska istället för Löfven-floskler: framstår) som en exemplarisk samhällsmedborgare.

  Att jämföra detta djur med (rys) Miljöpartister är en otjänst för bägge. Skator gör ju nytta, är granna att se på och glömmer varken vän-tjänster eller oförrätter. Flera gånger har jag sett skator markera för mina hundar var kaniner gömmer sig, i hopp om att det skall bli smaklig spis att dela på. Säg den miljöpartist som agerat så solidariskt eller osjälviskt.

  Om jag får föreslå ett djur att likna Miljöpartiet vid så tycker jag att fästingen (Ixodes Ricinus) är ett bättre val, av förhoppningsvis lätt insedda skäl.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Nu tror jag inte skatan har något att frukta i slutänden då den enbart valdes på grundvalen att den är förtjust i saker som glittrar för att passa in i den allegori som finns som en röd tråd i berättelsen. Som alla fabler har min ingen som helst likhet som är nedsättande å djurens vägnar, tvärtom har jag den djupaste erkänsla för den gode Pica Pica. För visst är det en grann fågel. Hade den simpla hårlusen haft lockelsen att samla på glimmande saker hade jag valt den för att riktigt få till parallellens blodisande sidor. Nu passade dock skatan bättre men den är i levandes livet självt förlåten och inte på något sätt baktalad heller från min sida. 🙂

   Gilla

   • Hej.

    Med tanke på Löfven, Fridolin, och Romson finns det en annan lus (Pthirus pubis) som passar bra, med tanke hur flata de är för regerandets plikter…

    🙂

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    Gilla

   • För att inte tala om hur stor risken är för både överföring och skapandet av klåda vid ”social interaktion” med denna lilla gynnare närvarande. Kanske därför som också Vänsterpartiet och AKB kliar sig så nervöst när den både ”sociala” och politiska sjukan överförs från den redan befläckade regeringen?

    Gilla

 2. Kan man hoppas att kriget i Syrien tack vare Putin främst,nu snart är över syrierna kan med hjälp från väst bygga upp sitt land,det tjänar väst på 2 gånger först som vapenleverantör sedan som leverantör av byggmaterial.

  Gilla

  • Som du kanske vet är jag ingen fan av Putin, jag kan inte se lösningen i att Ryssland istället för USA bombar civila under täckmanteln av att man egentligen bombar Al Nusra Jabhat-fronten. För mig är det samma skit vem som än bombar och resultatet blir dessutom än fler flyktingar hit vilket jag inte tackar vare sig Ryssland eller USA för. Nu ser det dock ut som om båda äntligen gör det de borde göra dvs bombar skiten ur IS. Men också Putin lär bittert få erfara att inget krig mot IS lär vinnas från luften. Om och när både USA och Ryssland bestämmer sig för att gå in på marken lär situationen se helt annorlunda ut mot nu och kostnaden i människoliv på bådas sidor lär öka tyvärr.

   Uppbyggnadsarbetet lär tyvärr inte väst kunna tjäna på men det är en gissning. Anledningen är enkel, det kan mycket väl bli Assad som går segrande ur striden om vem som i framtiden ska styra Syrien och han har ingen anledning att tacka väst inklusive USA för någonting. Tvärtom är vi ju en viktig huvudspelare i spelet där vi har lierat oss med krafter som ville störta honom, misstag som har bäddat för islamister om du frågar mig igen. Han lär alltså inte i första, andra eller tredje hand närma sig Europa eller USA för hjälp där utan istället vända sig till Ryssland och Kina för den saken. Likadant med militär materiel. Syrien och Ryssland har redan ett långt gånget militärt samarbete vilket inkluderar materiel och inköp. Syrien är det landet i Mellanöstern som är mest beroende av leverans från ryssarna på det området. Inget annat land importerar i stort sett en enda skruv från dem så det är en kil som Ryssland har slagit in där.

   Lägg till den situation som nu råder till att väst har misslyckats med att hålla Turkiet i örat så får du en bild av ett Syrien som inte vill ha med oss att göra helst. Turkiet har ju en långt gången skuld i det som händer när man låter sin armé tränga långt in i Syrien för att som det heter ”oskadliggöra terrorister” dvs kurder som kämpar mot IS. Mer än en gång har avhoppade IS-krigare dessutom vittnat om att Turkisk säkerhetstjänst förser organisationen med både pengar, utbildning och vapen vilket måste ses som en direkt inblandning. Om det är sant dvs.

   Bakom detta misslyckande finns ett misstag hos USA och väst där vi inte med tillräcklig kraft har straffat Turkiet för detta vilket ju är synd då Nato-landet Turkiet alltså har gått bakom ryggen på alla andra medlemmar och börjat föra ett lågskaligt krig mot en part vi stöder mot IS. Dessutom har man direkt stött IS. Syftet till allt detta har varit att växa i regionen och kunna uppnå sin dröm om att bli en regional stormakt. Så med all respekt mot dig, jag tror inte det kommer att bli som du gissar. Min gissning som är lika ogrundad den är att det är nog ett tåg som kommer att gå oss i varje fall delvis förbi och inkomsterna från ett återuppbyggt Syrien lär hamna i andras fickor är jag rädd. Det enklaste svaret är nog att vi får se.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s