Oförmågan att se

Vår statsminister är på så många sätt oförmögen till det mesta att han numer nästan är helt ointressant. Är det inte beslut som väcker förundran, ramaskri eller förvånade miner av förbryllelse, är det uttalanden som väcker helig ilska. Vem kan glömma hans uttalanden om att Sverige har varit naiva (Aftonbladet; Archive)? Den är ju trots att det nu gått en tid, en modern klassiker!

Nu senast har Stefan Löfven för Financial Times beskrivit svensken som en negativ figur som inte förstår att allt går åt rätt håll. Det är väl de dåliga opinionssiffrorna han talar om, men de lär nog inte bli bättre av utspelet. Tidningen har valt att lägga intervjun bakom en betalvägg så därför refereras istället intervjun här i Expressen (Archive). Det är i statsministerns ögon som om svensken marscherar i en helt annan takt än den han själv hör. Så här beskriver han den svenska situationen:

”But the more surreal thing is that all the numbers are going in the right direction, but the picture the public have is that the country is now going in the wrong direction. It’s not only a question about if they are afraid of the refugee crisis; it’s as if everything is going in the wrong direction.”

Svensken straffar alltså hans regering trots att alla siffror pekar åt rätt håll. Det var ju tråkigt att han känner så, men det är i vanlig ordning en rad saker statsministern så där lägligt ”glömmer bort”. Om vi börjar med hans påståenden i artikeln om att allt går åt rätt håll så blir min omedelbara reaktion ett enda ”jaså”.

Straff KinesisktAtt Löfven inte inser hur allt hänger samman är en sak, men en annan är att han tycker sig vara straffad då allt pekar åt rätt håll. Felet med bilden är att allt inte pekar åt rätt håll Foto: Wikimedia Commons

Innan jag skriver något annat, jag är i sig inte emot att ta hit migranter. Det jag har något emot är Sveriges oförmåga att integrera nya grupper i samhället, att se till att de får jobb, att de ska slippa att behöva leva på bidrag, att sjukvården belastas dubbelt eftersom migranternas eftersatta hälsa sätter press på den, att man inte talar om alla problem i lika hög grad som man talar om möjligheterna och mer. Den enkla, ja helt förljugna bild både Löfven och andra ger är helt enkelt för enkelspårig och saknar balans.

För sanningen är att våra resurser är inte oändliga. Visst ska vi solidariskt dela med oss, men bilden som ges av Mp, V och C av att vi kan ge hur mycket som helst är bara fel. Det är just i den rävsaxen Löfven har satt sig och som han nu betalar priset för. Han vill ha ett samarbete med V och Mp, inte för att jag förstår varför men så är det. De två är de två mest migrationsvänliga partierna tillsammans med C. De två har förstått hur man politiskt kapitaliserar ett samarbete vilket har lett till att de har fått oproportionellt inflytande.

I det läget har Löfven lyckats med två saker. Han har lyckats få alla som inte röstade på S, Mp eller V att bli svurna fiender till regeringen, men också att skrämma bort de medel-klassväljare som ville ha en socialistisk light-version. Den gruppen har istället fått vänsterpolitik när den är som sämst. Löfven har alltså aktivt arbetat på att skrämma bort sina väljare och det har han gjort grundligt. Han har också misslyckats med en sak i det sammanhanget och det är att vinna något själv på samarbetet.

Så har vi gruppen klassiska socialdemokratiska väljare, de som blir färre och färre alltså. Numer har ju Löfven och hans Socialdemokrater inte ens största parti inom LO, det är istället Sd (SVT; Archive). Konkurrensen har alltså hårdnat och den striden har Löfven förlorat, mycket på grund av fel politik som återigen beror på de två samarbetspartierna Mp och V. Det är alltså Socialdemokraterna som betalar det högsta politiska priset för samarbetet. Också Mp har fått betala ett högt pris men det är mer deras egna förtjänst.

GirighetDet politiska priset ökar för regeringen, särskilt för Socialdemokraterna. De är de som först får betala för Mp:s och V:s vidlyftiga politik. På det kan läggas felaktiga beslut och rent galna förslag så blir bilden mer komplett Foto: Wikimedia Commons

De partitrogna är nog också de vilsna, det är svårt att känna igen det parti de växte upp med. För klassisk socialdemokratisk politik är snart ett minne blott. Den brutala verkligheten, mycket beroende av migrationen och dess följdverkningar, såg till den saken. Biståndet (Aftonbladet; Archive) minskar med fyra miljarder, skolsatsningar (Dagens Arena; Archive) skjuts på framtiden och arbetsmarknaden får mindre pengar. För att ha råd med migrationen försakas nu sakta men säkert kärnan i socialdemokratisk politik.

För att riktigt chocka denna grupp nöjer sig inte Löfven bara med ytterligare ett löftesbrott (Skattebetalarna), utan har redan sett till att svika (Arbetsmarknadsnytt) också de som snart ska pensioneras men inte har råd. Men man har också fått hela den väljarskaran att sätta Socialdemokraternas valsedlar i vrångstrupen genom att börja tala om att ge sig på nästa heliga ko nämligen de sjukskrivna. Förslaget (SVD; Archive), om det realiseras, kommer att svida en lång tid framöver för deras kärnväljare.

Slutsatsen är alltså att Löfven genom sin politik har sett till att reta upp både lättrörliga grupper som snart har bytt fot. Också de traditionalister som annars hellre skulle dö än att rösta på något annat än Socialdemokraterna har börjat ge tappt. När den mer hårdföra inre kretsen blir färre och färre men dessutom mer och mer besvikna, lär inte Löfvens popularitet direkt öka. För på punkt efter punkt sviker han vallöften, sina egna ideal och till sist också de som faktiskt är utsatta. Allt för att migrationen sväljer allt mer resurser.

För att inneha inofficiellt världsrekord i både högsta skattetrycket i världen och de snabbast ökande är en sak, men hur är det med utfallet då? Inte så gott är jag rädd! Också här har Löfven ett framtidsjobb för minst 101 mandatperioder. Något han inte kommer att få med nuvarande takt på dumheterna. När någon betalar, förväntar man sig något tillbaka. Jag är rätt övertygad om att få är väl dom som går in i en affär, köper en dyr vara bara för att få reda på att man betalt för luft.

Tyvärr är det precis det som den svenska välfärden sakta håller på att bli. Någon betalar, man får mindre och mindre själv men de som inte betalar får mer och mer. De prioriteras (HD; Archive) på arbetsmarknaden, kostnader rusar (GT; Archive) utan problem och myndigheter går på knäna (SVT; Archive) men lite eller inget görs åt saken. Men Löfven blickar ut från sitt elfenbenstorn och konstaterar att allt går åt rätt håll, tänk om folk bara  kunde tycka bättre om oss.

BrueghelNär politikerna inte längre har markkontakt förstår de inte heller villkoren för vanliga människor. Ju mindre de förstår, desto fler felaktiga beslut fattar de. Avståndet är till och med så stort att folk och politiker talar olika språk Foto: Brueghel – ”Tower of Babel” Wikimedia Commons

Jag ska ge ett handfast tips till Löfven – sluta undra varför! Det finns minst en uppsjö fler exempel på varför inget går åt rätt håll och varför du har fel, så himla fel, i din omvärlds-beskrivning. Det kommer inte heller att hjälpa dig att gnälla lite för Financial Times när förklaringen finns rakt framför snoken på dig. Att se med sina ideologiska glasögon är tveksamt, att se klart och fördomsfritt så mycket större. Dags att fixa fram en statsminister som inte skyller egna misslyckanden på annat än sig själv.

Löjesguiden nominerar idag Stefan Löfven till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Två ord räcker – Stefan Löfven! Behöver mer sägas för att förklara varför han är en fullfjädrad kandidat?”

10 tankar på “Oförmågan att se

 1. Vet inte om Löfven är korkad eller om han tror att vi är det när man hör hans uttalande om att det är konstigt att inte flera stödjer hans politik. Vad har han att komma med mer än den sedvanliga skattehöjarpolitiken som S alltid har sysslat med ?
  Det är ju också parodiskt när han slår sig för bröstet för de extra kaffepengar han satsar på skolan och omsorgen när han vet att det kommer krävas mycket mera för att kunna ta hand om alla flyktingar som har kommit hit.
  Hans så kallade integrationspolitik är ju dessutom obefintlig och de enda jobb han skapar är de som han tvingar sina statsråd att leta fram.Det lär ju heller inte bli flera jobb om företagen nu skall betala ännu mera för den ökande sjukfrånvaron.
  Vidare har ju samhällskontraktet med medborgarna snart rivits upp när man inte får något för sina skattepengar längre. Polisen fungerar inte,försvaret är otillräckligt och på många håll kan medborgarna inte få någon vård eftersom all tid går till att ta hand om flyktingarnas vårdbehov.
  Därutöver lär vi få försörja många av flyktingarna i många år eller kanske till och med hela deras livstid eftersom dom inte får något jobb.
  För allt ovan menar Löfven att vi skall vara tacksamma och rösta på honom och hans parti..

  Gilla

  • Ungefär så och det mest underliga är att han själv mellan raderna tycks undra vad det är som pågår. Exemplen kan som jag skrev göras hur många som helst men jag valde ut några för att exemplifiera, alla talar dock samma språk. Hans bild av landet som går mot rätt håll är en sanning med så stor modifieringspotential att uttalandet borde betraktas som en ren lögn. Precis som du skriver också, tror han inte att vi ser? I ”Sverige har varit naiva”-talet talade han direkt till folket, här försöker han göra en omväg och tror säkert i förbifarten att vi ska missa orden. Löfven är inte bara helt fel ute i flera sakfrågor, han är så pass klantig att han borde betraktas som en nationell säkerhetsrisk.

   Gilla

 2. Hej.

  Förslag till politisk plattform:
  Utan spaning – ingen aning
  Terräng – inte karta
  Lös uppdraget
  Gör om – gör rätt

  Nåt åt det hållet.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

 3. Är på besök på den norra landsändan. Det håller på att bli en plats som Regeringen glömde utom i ett fall. Gissa vad. Läkarna här säger att köerna nu är år, inte månader. Barn i behov av psykologutredning får vänta tills de är inte barn längre och då är det ju en annan kö man hamnar i. Ekonomin skriker. Skolan har kraschat helt.
  Nu börjar jag bli grinig så jag tar en kopp kaffe och promenerar sedan till den lilla ortens affär där tiggarna sitter utanför. Hur de hittade hit är en gåta när polisen inte hittar och garanterat inte Regeringen. Huvudorten har dock lånat, alltså skuldsatt även de kommande barnen med ett skrytbygge.
  Det går som en Volvo från soptippen.

  Gilla

  • Jag har inte sett eller läst något i närheten av din beskrivning men tvivlar inte det minsta på sanningshalten. Mer skrämmande än de värsta apokalyptiska beskrivningar som ges i våra fina och sanningsenliga tidningar. Också staten kommer att låna för att ha råd. Resten av mandatperioden talas det om underskott på 50 miljarder per år som naturligtvis måste täckas på något sätt.

   Kanske ska regeringen överväga att låna in Henrik Schyffert att beskriva det hela för medborgarna. I hans beskrivning blir det som om att varje medborgare en får Transformer-figur från McDonalds som liknar en Volkswagen-bubbla men som vi med lite jävla anamma och pengar till McDonalds förstås, kan vika om till att bli en Bentley. Vi får därmed köra lyxbil, McDonalds tjänar pengar som går till skatt och både Bentley och Volkswagen tjänar också så det blir skatt. Det hela kostar bara ett genomsnittligt McDonaldsbesök. En Happy Meal får alla att bli lyckliga och får dessutom känna oss goda då 0,0001 % av intäkterna går till att plantera ett träd i Kalahari-öknen.

   Gilla

 4. Många svenska politiker tror att skattepengar är som solsken i öknen. Det där med att kontinenterna förflyttar sig är inget de lägger någon energi på att förstå. Förr än vi anar ligger vi jämsides norra England. Då blir det mindre sol.

  Allvarligt talat, svenskens vilja att betala skatt för ingenting är närmast religiös! När man ser hur alla över en viss inkomstnivå konsekvent har företag och betalar 20% på ”utdelning” undrar man varför inte alla har ett AB. Men det är väl mest tänkt för överheten kan jag tänka.

  Gilla

  • Ja, Anders Sundström Göran Persson och alla andra sossepampar som nu bor på flotta adresser utmed Stockholms vatten lär skratta hela vägen till banken. Deras bolag och inkomster tangerar en ”vanlig arbetares” med råge. De talar så fina ord, de uttrycker så vackra tankar men när pennan sätts på pappret låter det annorlunda. Då fixas små kryphål som bara den insatte kan se, då skapas olika regler för olika människor och snart är den fattige så fattig och den rike så rik. Problemet är att när krutröken har lagt sig visar det sig snart att den rike är samme sosse som en gång satt och bestämde det han och hans partikamrater nu kan skörda frukterna av. Nästan alla andra betalar så villigt, vi är ju religiöst övertygade om att skatt går till vård skola och omsorg. Vi som däremot har sett igenom hela bluffen är antingen hemska och förtappade skattesmitare, har flyttat från landet eller så har vi fått namnskylten i trappuppgången utbytt till ”Breivik”.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s